GIBS obvinila jednoho z policistů za zákrok proti řidiči v Plzni

15. únor 2018

Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila jednoho ze dvou policistů, kteří loni na rušné silnici v Plzni zakročili se zbraní v ruce proti řidiči, jenž na ně blikal kvůli jejich stylu jízdy. Za zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Druhý policista se podle vyšetřovatelů nedopustil trestného činu.

„Po vyhodnocení všech svědeckých výpovědí, pořízených veřejných i soukromých kamerových záznamů, odborného stanoviska k postupu policistů a po prozkoumání závěrů zadaného znaleckého posudku z oboru psychiatrie, dospěl vyšetřovatel GIBS k závěru, že zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin," uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Mluvčí dodal, že u druhého policisty dospěli vyšetřovatelé na základě získaných poznatků k tomu, že se žádného trestného činu nedopustil.

Obviněný policista je stíhán na svobodě, zatím ale není jasné, zda bude postaven mimo službu. Krajské ředitelství plzeňských policistů podle mluvčí Martiny Korandové rozhodne o dalším postupu poté, co od inspekce dostane oficiální zprávu.

Policisté zastavili muže z Karlovarska

Loni v září zastavili dva vysoce postavení policisté plzeňského krajského ředitelství v civilu v civilním neoznačeném autě vůz řidiče z Karlovarska, který na ně předtím blikal. Na muže mířil jeden policista zbraní a dožadovali se dokladů, podle dřívějšího tvrzení mužova advokáta policisté řidiče i udeřili. Průkazy údajně ukázali až po opakované žádosti řidiče. Mužův právník zveřejnil video z autokamery, které incident zachycuje, a podal trestní oznámení.

Advokát si také letos v lednu na postup inspekce stěžoval, například kvůli tomu, že jeho klient nemohl nahlédnout do spisového materiálu k případu. Dozorující státní zástupce ale neshledal v postupu GIBS žádné pochybení.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio