Nejistota i dostupnost. Promění kurýři s barevnými batohy podobu práce?

25. květen 2022

První díl podcastové série Pracanti přináší příběhy dvou kurýrů z pražských a brněnských ulic a přibližuje fenomén tzv. gig economy (nebo také zakázkové ekonomiky). Jak může vypadat práce kurýra? Jaké další profese do této oblasti patří a čeká nás celková proměna způsobu zaměstnávání? 

„Název gig je odvozený od toho, co dělají muzikanti – od jednoho vystoupení,“ říká politoložka Kateřina Smejkalová, která se tématům spojeným s prací dlouhodobě věnuje. Vzestup digitálních technologií a digitálních platforem podle ní umožnil propojovat nabídku s poptávkou lépe, než to bylo možné dřív. „Ve světě se rozmach datuje po poslední světové a hospodářské krizi. Je to dáno tím, že se investice přelily do technologií, které umožnily rozvoj gig economy. Do odvětví, které je často nízkoprahové, se přelila pracovní síla – lidé, kteří během krize ztratili práci,“ popisuje fenomén politoložka.

Politoložka Kateřina Smejkalová

František je ve třeťáku na gymplu. Původní záměr přivydělávat si jako číšník překazila pandemie, a tak se z něj stal kurýr dovážející jídlo z restaurací. „Někdy je fajn sledovat lidské příběhy. Třeba vezu manželům jídlo, hádají se. Nesleduju to tak, že bych si udělal popcorn a díval se, jak se hádají. Ale je zajímavé, že tyhle věci se dějí. Vy jen dovezete jídlo, ale jste součástí té situace,“ vypráví mi během své služby v ulicích Prahy František. Práce je pro něj jen přivýdělkem a úplně si nedokáže představit, že by se tím živil.

František

Filipův příběh je přesně opačný. I do jeho příběhu zasáhla pandemie. Přivýdělek se nakonec proměnil v hlavní výdělečnou činnost a Filip se půl roku živil jen jako kurýr – živnostník, rozvážející lidem jídlo v brněnských ulicích. „Neměl jsem volný den,“ přiznává. Přesto na práci vzpomíná dobře. Má pocit, že mu pomohla překlenout složité životní období. Když už bydlel sám, musel platit nájem. „Teď jsem ale zaměstnaný a vyhovuje mi to mnohem více. Třeba to, že je například nějaká výpovědní lhůta. Abych se uživil, nejsem závislý na tom, že mě například nikdo nenabourá. Mám nějakou nemocenskou a taky dovolenou,“ reflektuje svou zkušenost.

Máme se gig economy obávat nebo nám může naopak přinést nějaké výhody? Pusťte si první díl podcastové série. Pracanti nepřináší jen příběhy mladých lidí, ale také pohledy odborníků. Poslechněte si i celý rozhovor s politoložkou Kateřinou Smejkalovou a dozvíte s více o celém fenoménu.

Spustit audio

Související