Globální chobotnice festivalu Future Shorts má i česká chapadla

20. únor 2014

Další vydání festivalu, který je řízený centrálou v Londýně a rozprostírá se až do kavárny Trojka v Brně, na pivní zahrádku v Jakartě nebo do kina v Irkutsku, se konají od půlky ledna do poloviny března. Future Shorts jsou pravděpodobně první pop-up festival, který nabobtnal do globální velikosti. Jeho pražské chapadlo ožije v pátek 21. února ve „veřejném obýváku“ Grid.

Pohyblivý festival krátkých filmů založil v roce 2003 britský vizionář Fabien Riggall, který o čtyři roky později zorganizoval tajné promítání Paranoid Parku od Guse Van Santa v divadle pod London Bridge, a odstartoval tak i druhý, dnes mimořádně populární filmový pop-up festival – Secret Cinema. Od té doby se mu povedlo zorganizovat promítání v Londýně a Kábulu propojené telemostem, site specific sci-fi hru v londýnském skladišti, která vrcholila promítáním Promethea pro 25 000 lidí, i malé projekce v problémových čtvrtích na předměstí Paříže.

Future Shorts jsou první ze série Riggallových nápadů, které dnes všechny zastřešuje společnost Future Cinema. Ta realizuje současně originální monstrakce i společensky uvědomělé projekty, kterými chce podporovat lokální městské komunity. Riggalla na začátku napadlo podpořit přehlídkou krátké filmy, kterými jsou běžná kina zvyklá vyšperkovávat svoji dramaturgii jen velmi zřídka. Future Shorts od té doby dávají každých pár měsíců dohromady společný vizuál každého vydání a line-up složený z několika kraťasů, který pak všechny světové pobočky doplní o svůj doprovodný program a atmosféru místa vybraného k promítání.

03066173.jpeg

„Je to první budova vytvořená technikou litého betonu, byl to nakladatelský dům a tiskárna, za socialismu taky velkoobchod s knihami. Po revoluci to bylo využívané jako fotoateliér, předtím jako sklad zeleniny. A asi dva měsíce to vedli dva osmnáctiletí kluci za účelem soukromého klubu, kdy se tu děly úplně extrémní věci, měli to tu vytapetované alobalem a celé to tady zničili,“ říká Martin Ochranek, který v Opatovické 18 otevřel veřejný obývák Grid. Jeho úpravou strávil po večerech asi tři čtvrtě roku a chce z něho mít místo, které sdružuje kreativce, představuje mladé designéry a zaštiťuje pop-up akce.

Pražští organizátoři Future Shorts Kateřina Motýlová a Jaromír Štěrba už festival dělají poněkolikáté, promítali už v Klubu 2. patro, vinohradském Illusionu nebo v Containall v Cihelné ulici. Jaromír nápad přenesl z Londýna, kde se nachomýtl k historicky prvním Future Shorts večírkům. „V Greenwich, na studentských kolejích, doteďka vlastně ani nevím, kde jsem byl, nějakej warehouse… Pak jsem se vrátil v roce 2012 a říkal jsem si, že něco takovýho tady chybí, a hlavně mně to chybělo, jsou tady festiválky, ale žádnej neobsahuje to, co jsem viděl v Londýně.“

Podle Jaromíra pražské věčírky ve srovnání s těmi v ostatních městech bodují díky své rozmanitosti. „Kulturní život je dost podobnej, večírky jsou stejný velikosti, je to stejně barvitý, lidi jsou tam odvážnější, přijdou v maskách, jsou spontánnější a baví se víc, ale tady už je to skoro taky tak.“

03066174.jpeg

„Od minulého promítání jsme přidali specialitku Prahy, oslovili nás studenti filmu, jestli by mohli promítat svůj film, my ho nemůžeme promítat pod značkou Future Shorts, ale ten film se promítal jako půlnoční speciál. Letos máme jako půlnoční speciál dj a vj show v podání AID KID, určitě v tom chceme pokračovat, protože to je něco, co dává šanci místním se zapojit,“ říká Katka, která má na starost scénář a dramaturgii večera. Vybraných kraťasů je tentokrát celkem 6 a jsou mezi nimi hrané i animované filmy.

„Future Shorts hledají kreativního jedince, co by si vzal na starost postříhání traileru na příští sezonu.“ Podobná ohlášení najdete na facebookovém profilu londýnské základny Future Shorts dost často. Základní vlastností chobotnice Future Shorts je totiž neustálá proměnlivost, pohyblivost a schopnost pohotově reagovat. Ačkoliv patří pod značku jménem Future, všechny její rysy jsou velmi současné.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.