Gnod naživo v Praze: Sólo na kočku a škubání slepice

9. listopad 2016

Aktuálním koncerty nabitým dnům v Praze dominuje festival Alternativa. Přehlídka hudby ze všech žánrových zákoutí se koná už po čtyřiadvacáté. A zítra večer uvede v pražském Klubu FAMU britskou kapelu Gnod, kterou jsme přivítali na rozhovor v On Air Radia Wave. Nadžánrový spolek se tentokrát představí ve své elektronické inkarnaci, zvěsti z jejich nedávných koncertů hovoří o paralelách s Coil nebo Nurse With Wound. Ve studiu byli Alex, Paddy, Chris a Andy.

Gnod v letošním roce vydali dvě desky, album Mirror a elektronickou nahrávku ve spolupráci s techno producentem Surgeonem. „Tohle album jsme udělali na podporu Islington Mill, nezávislého kulturního centra v Manchesteru, které je naším zázemím a domovem posledních šest, sedm let. Ti, kdo si ho koupí, přispějí na rekonstrukci střechy,“ říkají k tomu Gnod, kteří jsou se zmíněným prostorem doslova srostlí – vedle toho, že tam koncertují, se podílejí i na jeho každodenní správě.

Na pražský koncert zvou Gnod sloganem „čekejte nečekané“, možná tedy dojde i na sólo na kočku, jak o něm žertoval Paddy Shine. „To, co hrajeme naživo, je vždycky úplně jinde než to, co je na posledních deskách. Velmi rychle se vyvíjíme a jdeme dopředu, momentálně je nám bližší elektronická hudba.“ V Klubu FAMU zahrají ještě tuzemští Lišaj a Lightning Glove. S druhými jmenovanými pojí Gnod přátelské i pracovní vazby. „Známe se už delší dobu a podpořili jsme jejich hudbu několika releasy na našem labelu Tesla Tapes.“

Velmi slibně se jeví i budoucnost kapely, která napřesrok oslaví deset let fungování, mimo jiné účastí na prestižním holandském festivalu Roadburn. „Původně jsme to výročí nechtěli moc řešit, ale nakonec jsme došli k tomu, že je to přece jen poměrně velká věc. Chystáme se vydat tři nové desky, jednu z nich ve spolupráci s holandskými Radar Men from the Moon, a na jaře vyjedeme na intenzivní turné ve velké sestavě osmi až devíti členů.“ A také zde můžeme očekávat nečekané.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.