Graham Nash a Glen Hansard zvou na písničkářské výlety na festivalu v Rudolstadtu

13. prosinec 2020

Nejnovější vydání Koncertu bez hranic nabídne dvojici výjimečných záznamů z festivalu v německém Rudolstadtu – vystoupení písničkářské legendy Grahama Nashe nebo irského barda Glena Hansarda.

Letos 78letý Graham Nash je hvězdou rockové scény na Britských ostrovech i v Severní Americe. Rodilý Brit šel od úspěchu k úspěchu od prvních chvil, kdy se vrhl do vod hudebního průmyslu. Jeho první kapelou byli The Hollies – jedna z nejúspěšnějších britských skupin 60. a počátku 70. let 20. století. Z kapely odešel kvůli tvůrčím neshodám v roce 1968.

Ještě téhož roku se na návštěvě USA seznámil s Davidem Crosbym a Stephenem Stillsem, se kterými brzy nato založil skupinu Crosby, Stills and Nash. O rok později pak trojici doplnil Neil Young, čímž vznikla folkrocková sestava snů Crosby, Stills, Nash & Young. Partnerství s Davidem Crosbym, Stephenem Stillsem a Neilem Youngem bylo bouřlivé, a docházelo v něm k častým rozchodům. Díky tomu Nash natočil už v roce 1971 své první, dnes můžeme říci nejúspěšnější, sólové album Songs for Beginners.

Není divu, že se k němu během koncertu v Rudolstadtu vrátil hned v několika písních. Stejně tak ke skladbám, které natočil ve dvojici s Davidem Crosbym, ve trojici s Crosbym a Stillsem a samozřejmě v setu nevynechal ani skladby slavné čtveřice Crosby, Stills, Nash & Young. Vřele přijatý koncert Grahama Nashe a jeho doprovodné kapely se odehrál 7. července 2018.

Glen Hansard

V druhé polovině Koncertu bez hranic obrátíme svou pozornost k o generaci mladšímu, u nás dobře známému písničkáři Glenu Hansardovi. Frontman irské rockové úderky The Frames si podmanil české publikum spoluprací s Markétou Irglovou, která vyvrcholila v niterný film Once a Grammy ověnčenou baladu Falling Slowly.

Hansard si v poslední dekádě vybudoval silnou pozici jako sólový folkrockový písničkář. Koncert, který odehrál 10. července 2016, téměř výhradně postavil na repertoáru jeho sólových desek. Ze záznamu je slyšet i jedinečná atmosféra koncertu. Glen umně pracuje s publikem a často ho zapojuje do dění koncertu.

Spustit audio

Související