Guardians of the Galaxy jsou jednou z nejlepších herních adaptací komiksů od Marvelu

12. listopad 2021

Jarda a Šárka mají rádi komiksy, komiksové filmy, a dokonce i komiksové hry. Ve studiu je tentokrát navštívil filmový kritik a komiksový nadšenec Matěj Svoboda alias MrHlad, aby společně probrali nejen novinku Marvel’s Guardians of the Galaxy, ale i další hry na motivy komiksů, zejména těch se superhrdiny.

Počátky her na motivy komiksů se datují do devadesátých let, pamětihodné kousky kromě typických bojovek ale začaly vznikat až v době, kdy filmové adaptace komiksů pronikly mezi mainstreamové diváky. Asi nejvíc se do hráčských povědomí zapsala akční adventura Batman: Arkham Asylum, která v roce 2009 nabídla cosi v komiksových hrách bezprecedentního – měla příběh a kromě mlácení padouchů sázela i na Batmanovy detektivní schopnosti, průzkum a technické vymoženosti.

Úspěch her s licencí DC ale s Batmanem dost stojí i padá. Konkurenční Marvel razil v minulosti cestu kvantity nad kvalitou a až v posledních letech svůj přístup mění, čehož jsou důkazem vynikající hry se Spider-Manem i aktuální Strážci galaxie.

Podle Šárky a Matěje jsou Guardians of the Galaxy solidní popcornovkou nataženou na dvacet hodin, která nijak nedrhne a staví na podobných základech jako filmy – na svižných dialozích pětičlenné party, humoru i místy přebujele pompézní akci. Pro fanoušky komiksů nabízí spoustu narážek navíc, ale neztratí se v nich ani jedinci partičkou nepravděpodobných hrdinů zcela nepolíbení.

Nakonec se Jarda a Šárka s Matějem pobavili i o budoucnosti her podle komiksů, kterých se stejně jako filmů chystá pěkná řádka – od nenápadné taktické strategie Midnight Suns přes Wolverina až po Suicide Squad se vzbouřenými superhrdiny.

Proč málokterá starší komiksová adaptace stojí za zmínku? A proč Jarda nechce nikdy hrát za Supermana? Pusťte si celý díl Questu o schopných lidech, mimozemšťanech a mutantech v upnutých oblečcích a pláštěnkách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka