Guru Jára a jeho cesta z Mykerinovy egyptské pyramidy do filipínského detenčního centra

20. duben 2020

Jádro mediálně vděčné kauzy Jaroslava Dobeše, respektive gurua Járy, asi není třeba připomínat. Tuzemské soudy v minulých letech opakovaně řešily, zda a v jakém rozsahu se tento duchovní vůdce dopustil znásilnění, když na vybraných adeptkách, které navštěvovaly jeho ezoterickou školu Poetrie, praktikoval tzv. odháčkování. Opomíjený náboženský rozměr Dobešových aktivit pořadu Hergot! přiblížila religionistka Jitka Schlichtsová.

„Nauka o energetických háčcích byla patrně inspirována dílem Carlose Castanedy. U něj sice přímo takovou nauku nenacházíme, ale zmiňuje se o ní jedna z jeho přímých žaček Taisha Abelarová ve své knize. Píše konkrétně toto: ‚muži zanechávají uvnitř těla ženy zvláštní energetická vlákna. Jsou jako světélkující larvy, které se pohybují uvnitř dělohy a sají energii.‘ Také píše, že tyto larvy nebo vlákna vysávají energii z ženy ve prospěch muže dalších sedm let od spojení. Guru Jára s touto naukou dál pracoval, poněkud ji pozměnil a přeznačil v tom smyslu, že to spojení trvá navždy, že ta energie je z ženy vysávána doživotně,“ vysvětluje pravděpodobný původ teorie o háčcích, které měl guru Jára rituální souloží odstraňovat, Jitka Schlichtsová.

Příznivci gurua Járy protestují před americkou ambasádou v Praze proti jeho zatčení na Filipínách (rok 2014)

Castanedovská spiritualita ale není jediným zdrojem eklektické new age nauky, kterou Jaroslav Dobeš propagoval. Ve fanouškovském životopise, ze kterého Hergot! cituje, se píše, že guru Jára čerpal inspiraci „v klášterech Barmy, Japonska, Indie, v nepálských Himálajích, v Egyptě na Sahaře, v laoské džungli a na mnoha dalších místech světa“. Tři měsíce po noci, kterou údajně strávil sám uvnitř Mykerinovy egyptské pyramidy v Gíze, měl dosáhnout „zasvěcení Mokré cesty, mahámudry, nirvána tantry“.

Ať už to znamená cokoli, ve výsledné praxi se duchovní učitel, fotograf, umělec, horolezec a cestovatel dostává, podle závěrů tuzemských soudů, se svou nebližší spolupracovnicí Barborou Pláškovou do konfliktu se zákonem. Čas, který dvojice prožívá v detenčním zařízení na Filipínách, se snaží podporovatelé v Česku i v zahraničí využít k aktivitám, které by mohly vést k získání azylu z náboženských důvodů.

Zajímá vás, čím si zřejmě guru Jára získával příznivce a kde všude se snaží jeho následovníci získat podporu? A chtěli byste se dozvědět, co je astrofocus, astromóda a aurarelax? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.