Guys We F****d: Jak mluvit o intimitě bez oplzlých narážek

1. listopad 2016

Když o svém pestrém sexuálním životě veřejně mluví muž, je to kaňour a zaslouží si poplácat po ramenou. Když o stejně bohatých zkušenostech promluví žena, je to ještě poměrně slušně řečeno dávačka a nemá se co divit, pokud si její otevřenost někdo vyloží tak, že se jejího těla může zmocnit násilím. Hanění žen pro jejich sexualitu se říká anglickým souslovím slut shaming, zatím bez ustáleného českého překladu. Newyorské komičky Corinne Fisherová a Krystyna Hutchinsonová se tomuhle jevu rozhodly vzdorovat nebývale otevřeným podcastem nazvaným Guys We Fu**ed, Kluci z našich postelí. Jeho archiv je k poslechnutí na SoundCloudu, kde má přes šest set tisíc odběratelů, a v ostatních obvyklých kanálech.

Koho by název navnadil na prvoplánově lechtivý obsah ve stylu českých talk show Peříčko nebo Sexíček, bude zklamaný. Cílem Fisherové a Hutchinsonové totiž není publikum vzrušit. Především se snaží posluchačům i posluchačkám ukázat, že jejich fantazie i traumata související s intimitou sdílí řada dalších lidí.

Mezi hosty podcastu postupně ubývá expartnerů a milenců komiček a přibývá aktivistek nebo lékařek. Například známá gynekoložka Linda Prineová v hojně sdíleném květnovém díle promluvila o tom, jaké je ukončovat těhotenství bojovnic proti interrupcím. Slyšíte správně. Obrací se na ni ženy, které dřív demonstrovaly před interrupčními klinikami, teď však jejich služby samy potřebují. Vždy přitom tvrdí, že jejich případy jsou speciální: mají už početné rodiny, opouští je partner a tak dále. Podle zkušeností Prineové jsou ale takové skoro všechny interrupce: ženy k nim mají v drtivé většině případů velmi vážné existenční důvody. Odpůrkyně to dovedou připustit, až když podobnou situaci zažijí samy.

Fotografka Wendi Kentová v únoru vzpomínala na svůj sexuální život v době, kdy přebývala jako bezdomovkyně na ulici. O měsíc dříve mluvil komik Artie Lange o tom, jaké možnosti uspokojování pohlavních potřeb mu nabízelo vězení. Mormon Mike Brown se v březnu vyzpovídal ze své závislosti na pornografii a o tom, jak se mu ji podařilo překonat.

Že se do Fisherové a Hutchinsonové pouští konzervativci, to se dá čekat. Jednotlivé epizody i samotný podcast se ale dočkávají kritiky i z opačné, progresivistické strany. Obě moderátorky jsou mladé, úspěšné, pohledné a bílé – čemuž odpovídá jejich vlastní perspektiva i výběr hostů. Alespoň se na tom shodují roztrpčené komentáře na sociálních sítích.

Jak by šlo o sexu mluvit ještě svobodněji, než se děje v podcastu Guys We Fu**ed? Možnou odpověď lze najít v eseji Marka Greifa, která vyšla v magazínu n+1 před deseti lety. Greif píše: „Proces sexuálního osvobození narazil na problém, kterému se reformátoři stěží mohli vyhnout. Moralisté celá staletí opakovali, že sex musí být regulován, neboť je důležitý a vládne světu. Osvoboditelé se nechali nachytat a heslo pouze obrátili: sex musí být osvobozen, protože je důležitý a vládne světu. Přitom by ale skutečné osvobození nastalo, teprve kdyby se reformátoři zasadili o to, aby sex přestal být středobodem života. Aby začal být považován za jeho triviální součást.“ Tolik Mark Greif.

Sebeotevřenější pořad o sexu tedy skončí v této pasti. Ani Guys We Fu**ed není výjimkou. Fischerová a Hutchinsonová ale pořád dokazují, že když už se o sexu mluví jako o středobodu života, dá se to dělat bez oplzlých vtípků, infantilních zdrobnělin a s rovnoprávností pohlaví na mysli. A to vůbec není málo.

autor: ksp
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.