Hack prominentních uživatelů Twitteru zase ukázal, jak naše komunikace spoléhá na vetché digitální sítě

21. červenec 2020
Ucho

Twitter minulý týden zachvátil asi nejviditelnější hack, který tato sociální síť pamatuje. Řadový uživatel si mohl povšimnout toho, že tzv. ověřené účty – takové ty s modrým odznáčkem vedle svého jména, které většinou patří vlivným osobnostem – nemohou tweetovat. To pochopitelně vyvolalo velký posměch. Taková už je kultura Twitteru… Kdo by si nechal ujít příležitost kopnout si do někoho výše postaveného? Za celým cirkusem ale leží obrovský hack týkající se kryptoměn.

Twittter zablokováním svých nejprominentnějších účtů pouze reagoval na už napáchané škody. V předešlých hodinách se totiž twitterové účty lidí, jako jsou bývalý prezident Barack Obama, prezidentský kandidát Joe Biden, miliardáři Mike Bloomberg, Elon Musk, Jeff Bezos nebo Bill Gates a rapper Kanye West, dostaly pod kontrolu hackerů. Ti ji využili, aby desítkám milionům uživatelů podsunuli svůj kryptoměnový podvod. Všechny tweety hackerů obsahovaly drobné obměny následujícího sdělení: „Kvůli koronaviru jsme se rozhodli odvděčit se trochu společnosti. Všechny peníze, které pošlete na tuto adresu, zdvojnásobíme. Nabídka platí jenom následujících 30 minut.“

Čtěte také

O žádnou charitu přitom nešlo. Vše sice trvalo jenom chvilku, ale hackerům se podařilo na svém podfuku vydělat v přepočtu něco pod 3 miliony korun. Možná si říkáte, že to není mnoho, na poměry velikosti postižených účtů a úsilí, jaké do hacku muselo být vloženo. Will Oremus z technologické publikace OneZero ale upozorňuje, že o peníze vůbec primárně jít nemuselo. Takzvaně „černým zlatem“ 21. století jsou přece data, a Oremus proto spekuluje, že hackerům mohlo jít o získání soukromých dat prominentních účtů.

Podle informací New York Times ale vše vypadá zatím daleko banálněji, ale vlastně o to děsivěji. Za hackem stála podle všeho skupina poměrně mladých lidí a za prolomení velmi pravděpodobně nemohl žádný sofistikovaný hack, ale komplic uvnitř Twitteru. „Koukni, kámo. Dělám v Twitteru, neukazuj to nikomu, vážně,“ měl psát jeden ze spiklenců k printscreenům vnitřních správcovských nástrojů Twitteru.

Je pochopitelně ještě vcelku brzo a informace o průběhu hacku se teprve pomalu dostávají na veřejnost. Nicméně už teď je jasné, že tento svým způsobem drobný hack bude mít dalekosáhlé důsledky. Je skutečně tak jednoduché dostat pod kontrolu nikoliv jeden, ale celou řadu prominentních twitterových účtů včetně bývalého prezidenta a možná i toho příštího? Co by se stalo, kdyby se někdo rozhodl tuto kontrolu využít pro ambicióznější plán, než je bitcoinový podvod? Například si pohrát s účty několika úřadujících prezidentů jako součást dezinformační kampaně nebo za účelem rozpoutání války…

Komentáře v rubrice Ucho vyjadřují názory autora.

„Jedna ze zjevných lekcí, která vyplývá z dnešního prolomení bezpečnosti Twitteru, je, že komunikační platformy, na které spoléháme, jsou veřejnou infrastrukturou se závazky vůči veřejnosti,“ tweetoval Matt Stoller z think tanku American Economic Liberties Project (jako ověřený uživatel až po odeznění hacku). Co s tímto problémem dál, je stále více součástí divoké veřejné debaty jak na druhé straně Atlantiku, tak tady v Evropě. Aktuální hack Twitteru jen zase jednou ukazuje, že přes vzletnou rétoriku o proměně světa si giganti ze Silicon Valley neumí sami poradit ani s několika mladými hackery.

Co by se stalo, kdyby podobný hack příště provedl někdo s hrozivějšími záměry? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.