Hardcore v Trutnově

30. květen 2014

V poslední době se znovu začínají na festivalech v Čechách objevovat hardcorové kapely. Minulý rok k nám přijeli krišnovští Shelter, letos tu už byli Agnostic Front a 16. srpna na festivalu v Trutnově vystoupí Sick Of It All. Návštěvník festivalů má tak jedinečnou šanci poslechnout si hudební žánr a zažít atmosféru životního stylu, který u nás není nijak masově rozšířený.

Sick Of It All (dále už jen SOIA) nepatří k žádným začátečníkům či novým hvězdným rockovým objevům. Hrají od roku 1986 a během té doby vydali šest dlouhohrajících studiových alb. Když se k tomu připočte, že od roku 1993 hrají ve stejné sestavě (Pete Koller - kytara, Lou Koller - zpěv, Armand Majidi - bicí, Craig Setari - basa) - zní to na hc/punkovou kapelu neuvěřitelně. Během té doby zažili jak "slávu v MTV", tak i totální krizi hardcoru v Americe na začátku 90. let. Jako jedni z prvních objevili Evropu, kde se stával hardcore v té době velmi populární.

00082315.jpeg

Dnes jsou bráni jako legenda hardcoru a to především pro lidi, kteří o něm jenom někde četli a nebo někde něco slyšeli. Pro média, která občas píší o punkových kapelách, se stali synonymem pro Stage-diving (skákání fanoušků a interpretů z pódia do davu). Je to určitě nespravedlivé pro jiné kapely, ale pro média byli SOIA vždy jednou z nejatraktivnějších hc/punk kapel. Možná právě proto je jeden kamarád při naší debatě o hardcoru nazval "hardcorový disneyland z New Yorku".

Jestliže se chcete o SOIA dozvědět víc, navštivte některý ze souvisejících článků (dole pod článkem) a nebo přímo jejich web. Já vám mohu už jenom doporučit jet na festival do Trutnova, protože se bude na co dívat. A když uslyšíte rychlou našlapanou muziku a uvidíte čtyři pohybující se objekty na pódiu, běžte se podívat - stojí to za to.

00082316.jpeg

PS. Pro ty, kteří na festival nepojedou a nebo vystoupení SOIA minou, jsou ve videogalerii ukázky z koncertů a videoklipů. Ve fotogalerii najdete fotky z dřívějších vystoupení v Praze. A v poslední řadě dávám linky na volné MP3 z vydavatelství Fat Wreck Chords, kde SOIA vydali poslední dvě alba a třetí Live In A Dive vyjde 13. srpna.

MP3

The Future Is Mine
Potential For A Fall
Blown Away
Scratch The Surface

MP3 jsou na serveru labelu Fat Wreck Chords

zdroj materiálů publikovaných v článku : SOIA - The Story So Far, vydalo : Fat Wreck Chords

autoři: jirkam , míla
Spustit audio