Hardrocková kovbojka z pohraničí nebo hudba budoucnosti. V Lucerně se rozdávaly letošní ceny Vinyla

14. únor 2019

Osmý ročník předávání hudební ceny Vinyla již zná své vítěze. O desku roku tentokrát soupeřily samé kytary, nakonec zvítězili Povodí Ohře se svým eponymním albem, které loni sklízelo velký úspěch a uznání napříč tuzemskou scénou.

„Snad to klukům pomůže do budoucnosti, já se jako hudebník moc necejtím,“ okomentoval Sisi, zpěvák Povodí Ohře, jak vnímá ocenění kapely za debutovou desku. Cenu přišel předat jeden z členů poroty Vinyly, hudební publicista Miloš Hroch. V rámci rychlého uvádění jednotlivých nominovaných počastoval Povodí Ohře označením hardcorová kovbojka z pohraničí. Ostatní nominovaní – Čáry života a Tomáš Palucha tak letos bohužel odešli nedocenění. Jan Boroš, který s Čarami života figuroval i v kategorii Objev roku, byl ovšem jedním z hlavních taháků koncertu, který slavnostní večer doprovázel. Vedle něj vystoupil ještě další potenciální objev roku – kapela Market.

Objevem se ovšem nakonec stal rapper a producent Bílej kluk aka Michal Plodek, který vzešel z komunitní platformy BCAA System. Podle publicisty Karla Veselého, který cenu předával, je Bílej kluk výjimečným producentským talentem, který už přesáhl žánrovou komunitu na internetu. Počinem roku se pak staly aktivity kolem komunitní nezávislé platformy ZVUK, která sídlí v pražských Vršovicích. Hudební publicista Michal Pařízek při předávání vyzdvihl především vzdělávací rozměr jejich činnosti a podotkl, že doufá, že absolventi tamějších workshopů stanou v budoucnu na pódiu při předávání cen Vinyla.

Za organizační tým vystoupil Tomáš Gombíř, který ocenil žánrovou rozmanitost letošních výsledků a schopnost stírat hranice. Slavnostní večer uzavřelo vystoupení Tomáše Dvořáka alias FLOEXe spolu s virtuálním orchestrem a britským producentem Tomem Hodgem, kteří svým koncertem uvedli celou Lucernu do hodinové meditace.

Kdo si co od předávání sliboval a jak byli ocenění nakonec nadšení? Přišel někdo z donucení? A kdo všechno se těšil na koncert kapely Čáry života? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.