Havel by oslavil 85. narozeniny. Na reflexi jeho příběhu po pádu režimu ještě čekáme, říká historik

5. říjen 2021

5. října 2021 by bývalý prezident Václav Havel oslavil 85. narozeniny. V prosinci to zároveň bude 10 let, kdy zemřel. Jakou roli jeho postava dnes hraje? Jak na něj vzpomínáme? „Do roku 1989 má v knihách Havlův život jednoznačné směřování, po pádu režimu příběhům o něm padá řetěz,“ říká historik Václav Sixta. Podle něj nás stále čeká reflexe historie 90. let.

Historička Kristina Andělová spolu s Jiřím Sukem sestavila sborník s názvem Jednoho dne se v našem zelináři cosi vzbouří, reflektující Havlův klíčový text Moc bezmocných. Text byl v 80. letech přeložen do západoevropských, v 90. letech do východoevropských jazyků.

„Třetí vlna překladu přišla v posledních 15 letech. Až uslyšíte ty jazyky, tak asi bude jasné, proč. Během arabského jara se text přeložil do perštiny, předtím do čínštiny, do ázerbájdžánštiny, ukrajinštiny nebo běloruštiny. Z povahy textu je ale složité vystopovat, do kolika jazyků byl přeložený,“ říká Andělová.

Čtěte také

Snahu pochopit Havla i skrze jeho texty kvituje historik Václav Sixta. Ten Havla zkoumá z perspektivy paměťových studií, tedy ze způsobu, jak na historii vzpomínáme. Mimo jiné porovnává biografické knihy, které k Havlovi vznikly. Mladá generace se s Havlem podle něj poprvé často setkává prostřednictví otázek životního stylu: „Například ohrnutím nohavic nebo návštěvou národní třídy na 17. listopadu. I film Havel je spíše popkulturním produktem než snahou ho hluboce promyslet.“

Podle historika se pak střetávají pohledy různých generací. „Můžeme se setkat s tím, když to parafrázuji, že Havel svou autoritou kryl podvody a tunelování v 90. letech. Může být zajímavé, jak hovory u večeří můžou vypadat,“ dodává Sixta.

Pusťte si rozhovor a uslyšíte, v čem byl Havlův koncept nepolitické politiky po roce 1989 problematický a proč je Havel na Západě vnímán odlišně než na Východě? Jak to, že většina knížek o Havlovi vychází z jednoho zdroje, a proč na Havlovu dobrou biografii stále ještě čekáme, stejně jako na kvalitní umělecké zpracování?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka