Heiden v Echu: Estetika noci nás stále baví, pro psaní nabízí lepší klima

7. červen 2019

Jen málo z českých kapel, které už více než patnáct let aktivně působí na scéně tvrdých kytar, absolvovalo tak zajímavý vývoj jako Heiden. Od dob, kdy se hlásili ke komunitě (i žánru) konzervativního black metalu, prošli obdobím, kdy jejich melancholické, post-rockem ovlivněné desky pravidelně získávaly hudební ocenění, aby si aktuálně plně osvojili písničkový, bezmála poprockový tvar. Aktuální deska Země beze mě je nesporně nejvíce přístupným albem, které kdy Heiden vydali.

„Začátky byly naivní,“ vzpomíná kytarista a vokalista Kverd na kořeny kapely, která však vývoji navzdory nepřišla o všechny fanoušky, kteří si je kdysi našli právě na blackové scéně. „Je to jako létat balónem a postupně odhazovat závaží,“ vystihuje Kverd cestu kapely od sofistikovaných atmosférických ploch k přímočarým písničkám. „Snažím se skladby co nejvíce zjednodušit,“ dodává.

Do podoby aktuální desky promluvil i producent Ondřej Ježek, který si své řekl zejména k textům a vokálnímu podání. „V noci se člověk snáz vrací k sobě,“ říká klávesistka a vokalistka Werlinga k estetické konstantě, která Heiden neopouští. Právě jakási noční melancholie je něčím, co je jim již dobrých deset let vlastní.

Výpravný vinyl Země beze mě vyšel pod záštitou labelu Magick Music. A Heiden můžete na dlouhou dobu naposledy vidět na festivalu Magick Musick Open Air v Čermné u Sušice, který proběhne v sobotu 15. června.

Playlist:

Heiden – Nebe je stejné, můj den je jiný
Ulver – EOS
Steven Wilson – Hand Cannot Erase
Danger Mouse & Daniele Luppi – The Rose with a Broken Neck
Heiden – Hledám klíč
Erath – Ticho před bouří
Portishead – Glory Box
Hexvessel – Cosmic Truth

Průvodci noční melancholií. Proč na aktuální desce přistoupili k formátu koncepční nahrávky? Pusťte si Echo s kapelou Heiden, které právě vyšlo album Země beze mě.

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.