Hele, oni maj ukulele! Pražská ukulele terapie

28. červenec 2014

Na Staroměstském náměstí odstartoval v pátek druhý ročník pražského Ukulele festivalu, a to pochodem, při kterém si účastníci hrají oblíbené uku-písničky. Sešlo se asi padesát příznivců tohoto malého havajského nástroje, mezi nimi bylo hodně cizinců, kterým z futrálů vlály nalepené štítky z letiště. Češi většinou přišli ve skupinkách nebo v páru.

„Začal jsem hrát na kytaru, ale sháněl jsem něco menšího. Ukulele je trošku jednodušší ke hře, ale zase je míň hlasité, nedělá takový povyk jako kytara. Stačí to hodit do baťohu a nemusí člověk tahat velký obal. Zatím moc venku nehraju, protože se pořád učím,“ říká jeden z pochodujících po boku své přítelkyně. A jak se připravoval na dnešní pochod? „Pořadatel dal dohromady nějaký zpěvník se seznamem písniček, zkoušel jsem se je naučit, minimálně ty akordy. Zpaměti to neznám, ale z papíru to jde.“

Projdeme okolo orloje do Karlovy ulice a průběžným cílem je hospoda kousek od metra Staroměstská. Průvod se zastavuje třikrát, vždycky asi na deset minut. Zní klasiky jako All My Loving, King of the Road od Rogera Millera nebo Marleyho Three Little Birds. Saxofonistka Tereza Králová, studentka hudebního managementu na HAMU, rozdává letáčky a pochod organizuje. Už dřív mě zaujme papírovou krabicí, kterou s sebou nosí, a opravdu, tam se její ukulele skrývá.

03174392.jpeg

„Mám ho v podpaží, byl to můj loňský honorář, takže ho vlastním, ale vůbec na něj neumím. Sama hraju na saxofon. Můj strejda má hospodu v Úněticích a zná Bena Andersona, a tak jsem se přes něj dostala k Benovi a k Ukulele festivalu.“ Místostarosta obce Únětice a podnikatel Ben Anderson je hlavní pořadatel Ukulele festivalu, který se z centra přesunul o víkendu do obce kousek na západ od metropole.

„Doufám, že se nám podaří zopakovat tu skvělou atmosféru z loňska. Ti hráči se většinou znají mezi sebou a je to velice příjemná záležitost. Kde se koná největší ukulele festival? Největší je australský, japonský a americký. Mám kamaráda z Austrálie, který dělá Blue Mountains Festival, seděl před měsícem tady se mnou v hospodě. A má asi 8 tisíc účastníků,“ říká Ben. Sám hraje dva roky, dokonce i v hudební formaci. „Kapela se jmenuje Prague Ukulele Band, známý jako PUB, a je nás deset hráčů na ukulele a máme tři japonské zpěvačky.“

03174393.jpeg

Potkávám další český pár, který se na diktafon trochu mračí – právě jsme se zastavili u Klementina a bude se zase hrát ze songbooku. „Nemáte nějakou oblíbenou z playlistu?“ „Z playlistu asi Bye Bye Love a ta už se hrála. Mám ukulele asi dva roky, ale moc nehraju,“ odpovídá nakonec dívka. Její přítel se přidává: „Já mám rád od Cashe, teď mi to vypadlo… samozřejmě Mackie Messer a Ring of Fire. Hraju chvilku, tři, čtyři akordy umím.“

Prohlížím si letáček od Terezy a zaujme mě šňůra jmen z celého světa, která do Prahy a Únětic, kde se v sobotu a v neděli konaly koncerty a workshopy, Ukulele festival přivezl. „To jsou světoví ukulelisté, kteří se tím živí a objíždí festivaly,“ vysvětluje. „Všichni chtěli přijet, a na to bohužel nemáme kapacitu.“ Všichni se shodují, že ukulele zažívá v České republice boom. Terapeutické účinky tohoto hobby to potvrzují, Tereza kvůli mně svůj poklad z krabice vyndala, někdo další ho naladil a třetí mě naučil tři akordy. Vystačila jsem si s nimi na deset minut zběsilého brnkání, dokud se mě jeden italský kolega nezeptal, co že to bylo za krásnou písničku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.