Helloween i Bring Me The Horizon dokážou přinášet potěšení, u kterých se nemusíte cítit provinile

2. červen 2021

„Vždycky jsem chtěl na Radiu Wave pustit Rammstein,“ řekl Viktor Palák v jednom z nedávných dílů Modelářů. Tak vznikl nápad vystavět celý jeden díl na tzv. guilty pleasures, tedy provinilých potěšeních. 

Zároveň je ale jedním dechem nutné dodat, že je tento termín tentokrát i dost zavádějící, protože ani jeden z Modelářů se při poslechu vybrané hudby provinile necítí. Jedná se tak spíše o lehce bizarní sondu do osobního hudebního vkusu, a jak už to u Modelářů bývá, o kontext a souvislosti.

Jsou Rammstein dryáčnický cirkus, který tvoří kulisy pro ty nejvíce toxické formy machismu? A není takový přístup stejně povrchní jako ten, který praktikují ti fanoušci kapely, kteří nedokážou dohlédnout za horizont, na němž hoří pyrotechnické efekty, které na koncerty německých muzikantů dostávají desetitisíce fanoušků? Že jsou Rammstein sofistikovaní provokatéři je více než jasné, že jsou ale zároveň výrazně politickou kapelou, která mimo jiné hájí práva LGBT+ komunity, už tak zřejmé není.

A pak jsou tu Bring Me The Horizon – metalcoreové hvězdy, které mají mimořádný čich na melodie, ale také na to, který vlak má zrovna namířeno do stanice Úspěch. Polarizující primadony, jejichž loňské album Post Human: Survival Horror zdobí hostovačky zpěváka a rappera Yungbluda, ale i japonských stars Babymetal. Je namístě obdiv, jak zručně dokáže tato kapela promlouvat na stále nové a nové mladé posluchače, místo toho, aby se podobně jako mnozí – metaloví veteráni – spoléhali jen na komunikaci s konzervativními fanoušky, kteří si už pět let nečesali vous?

Proč nemá Banán rád Bring Me The Horizon? Proč naopak miluje XIII. století? Jak s tím vším souvisí Little Simz? A vyrazí Modeláři společně na koncert Helloween? Poslechněte si celý díl!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.