Hematolog Michal Kouba v Diagnóze F: Lidé chtějí slyšet o nemoci pravdu, ale zároveň se jí bojí

19. březen 2015

Hematoonkolog Michal Kouba pracuje v Ústavu hematologie a krevní transfuze už 12 let. A právě tam potkává pacienty, jimž sděluje špatné zprávy. Říká pacientům, že mají leukémii a že není jisté, zda bude možné ji vyléčit. Některým z nich pak po čase sděluje, že už není cesty ven, že už jim současná medicína nemá co nabídnout, aby to nebylo už jen další trápení na úkor důstojného (i když krátkého) dožití.

Zvyknout se na to nedá, i když s léty přichází zkušenost, která mu pomáhá hovořit o těžkých tématech. Důležité je podle něj hovor neuspěchat, nikoliv ve smyslu oddalovat jej, ale spíše si na něj vyhradit dost času a zároveň být empatický k pacientovi a pokusit se vycítit, kolik informací vlastně chce slyšet, resp. unese. Nikdy to nejde úplně odhadnout, a tak má za sebou Michal Kouba i pár případů, kdy se mu to nepovedlo. „Nejhorší je, když si člověk myslí, že prostě ví, jak to má udělat,“ říká v rozhovoru Diagnózy F.

Když se při psaní tohoto textu v myšlenkách ohlížím za rozhovorem s Michalem Koubou, vnímám spíš pocity než informace. Byl to tichý rozhovor o těžkých tématech. Na jeho konci jsem měla pocit, že vlastně i o nich lze mluvit laskavě. Když si ale uvědomím, že špatné zprávy, které Michal Kouba sděluje, jsou zprávami o konci života, je mi z toho úzko, jakkoliv se snažím téma umírání a smrti v Diagnóze F otevírat a odtabuizovávat.
Náš tichý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu.

03342515.jpeg

Odkazy:
Cesta domů: Jak dobře mluvit o smrti a umírání
MojeSmrt.cz
Ústav hematologie a krevní transfuze

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.