Herec Petr Vančura ke zrovnoprávnění manželství: Zkušenost ze sněmovny mě motivovala bojovat

30. srpen 2019
Rozhovor VR a MM

„Bylo strašně zvláštní slyšet protiargumenty, které šly úplně mimo to, co já žiju. Povídání o tom, kdo jsem a proč by zrovnoprávnění manželství nešlo. Já mám pocit, že se znám a vím, proč by to mohlo jít. Někteří lidé mají strach z toho, co by se stalo se světem, když by se to nazvalo manželství. Že by se změnily jejich hodnoty. Proto je důležité o tom mluvit a vysílat mezi lidi určitou message,“ vysvětluje divadelní a filmový herec a performer Petr Vančura.

Herec Petr Vančura je od 1. srpna poprvé v životě zaměstnaný. Od nové divadelní sezóny posílí činohru Národního divadla. Napilno má ale už v létě. V pražském divadelním prostoru Jatka78 zkouší inscenaci Putinovi agenti o agentovi ruské rozvědky Robertu Rachardžovi. Po večerech účinkuje v Letních shakespearovských slavnostech jako Lysandr ve hře Sen noci svatojanské. V časových prostojích přemýšlí nad náměty svých originálně pojatých PopUpShows nebo se věnuje instagramu. Ve svých videích často odkrývá herecké zákulisí nebo svým followerům vtipně odhaluje partnerský život s hercem Janem Cinou.

Čtěte také

„S Honzou jsme spolu 13 let. Rádi bychom ten vztah posunuli někam dál, a to manželským slibem. Jde o logický krok, který bychom rádi učinili, když jsme spolu tak dlouho. Bohužel to nejde. Moje taktika je dávat lidem nahlížet, jak žijeme. Že to je vlastně celkem nuda. Zároveň se netvářit, že jsme stejní. To by byla chyba. Ta zkušenost je asi jiná, když jsou spolu dva muži. Ze své podstaty to tak prostě musí být. Ale tím to končí. Jinak řešíme úplně stejné věci. Třeba odhalit chod naší domácnosti je nuda, řešíme ty stejné věci jako naši heterosexuální kamarádi. Když mám nějaký partnerský problém a zavolám kamarádovi, který žije v heterosexuálním vztahu, tak si můžeme být platní rádci. Jak já jemu, tak i on mně.“

Petr Vančura je filmový a divadelní herec, performer a občasný moderátor. Narodil se v roce 1984, vystudoval herectví na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Od divadelní sezony 2019/2020 je členem souboru Národního divadla. Momentálně účinkuje na Nové scéně Národního divadla ve hře Proslov k národu, v uměleckém prostoru Jatka78 pak bude od října hrát hlavní roli v připravované inscenaci Putinovi agenti. Je autorem originálně pojatých PopUpShows – představení odehrávajících se zpravidla ve výloze, ve kterých Petr Vančura sám účinkuje. S životním partnerem a hercem Janem Cinou stojí za kampaní Jsme fér, která bojuje za zrovnoprávnění manželství v České republice.

Poprvé v životě jsi v angažmá. Od srpna jsi členem souboru Národního divadla. Rozhodoval ses dlouho, zda do angažmá nastoupit?

Já jsem si o to tak trošku řekl. Uvažoval jsem, co dál, a uvědomil jsem si, že bych se rád stal členem souboru ND. Už jsem tam předtím čtyřikrát spolupracoval a mám pocit, že je teď ND ve skvělé kondici a současný tým uměleckého ředitele Daniela Špinara je super. Svou úvahu jsem mu řekl a on reagoval, že by o mě měl zájem. Moc se na tu vzájemnou spolupráci těším. Je to svým způsobem vstupenka k režisérům, se kterými bych chtěl pracovat. Znovu mě to nakoplo a cítím novou, silnou motivaci k divadelní práci. Na druhou stranu je pravda, že je pro mě úplně nová zkušenost být státním zaměstnancem. 

Co pro herce znamená svoboda? Jaké povinnosti má Petr Vančura jako herec Národního divadla? Jak ho ovlivnilo setkání s hereckým koučem Davidem Pennem? V čem vidí hlavní výhody Instagramu? Co je to PopUpShow a co chce touto formou umění Petr Vančura vyjádřit? Jak se Petrovi přepíná z jedné role do druhé? Jak se připravoval na roli daňového poradce, který chce, aby s ním lidé jednali jako se psem? Vnímá ve společnosti větší toleranci vůči LGBT komunitě? Jaký má recept na zrovnoprávnění manželství v ČR? Dozvíte se ve velkém Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.