Herečka Alena Doláková: Ibiza mi změnila život a otevřela dveře do Hollywoodu

10. duben 2018

Hostem dalšího Kompotu byla mladá herečka a původně baletka Alena Doláková, která se postarala svou přímočarostí a energií o jeden z nejdivočejších dílů Kompotu. Řešilo se těhotenství Cardi B, během skladeb se cvičilo dance fitness a nejčastěji skloňovanou lidskou částí v rozhovoru byla prsa – bavili jsme se totiž o způsobech, kterými herečky propagují distributoři a novináři v době před a po hnutí #MeToo. Poslechněte si celý rozhovor.

S Alenou, kterou můžete znát například z filmu Tři bratři nebo z Divadla v Celetné, jsme během dílu procestovali celý svět. Začali jsme v Brně, kde vystudovala JAMU, pokračovali hereckým kurzem na Ibize, kde ji objevil herecký kouč, díky kterému přesídlila na delší dobu do Států (#hollywood), a nakonec jsme se vrátili do Prahy, kde teď úspěšně dotočila nový film Pepa s Michalem Suchánkem. Stejně jako u jiných českých komedií, které v poslední době šly do kin, i v tomto případě distributoři zvolili jednoduchou taktiku propagace – Aleninu nahotu ve filmu. Alena se nebála na tyhle praktiky zareagovat na svém instagramu. „Dala jsem tam komentář, ať si ty lidi klidně poslouží mýma fotkama, pokud jim nestačí porno na internetu. Ať mé nahoty využijí, aby třeba nemuseli osahávat svoje kolegyně nebo znásilňovat svoje manželky,“ vysvětluje Alena svou „velmi subtilní“ poznámku.

K tématu prodávání přes tělo a sexualitu jsme se v průběhu celého dílu vraceli často. V lecčems, jak jsme se shodli, může připomínat energií i rapperku Cardi B, která minulý týden vydala novou desku a v Saturday Night Live světu oznámila, že je těhotná se svým partnerem, rapperem Offsetem z atlantské trojice Migos. I o té jsme se bavili v rubrice novinek z uplynulého týdne, kde jsme také zmínili nevhodný instagramový post od Lorde nebo původně zamýšlené obsazení oscarové gay romance Zkrocená hora.

Hanka Biriczová, herečka Alena Doláková a Šimon Holý

Které hlavní postavy v českých seriálech a filmech podle Aleny chybí? Jakými větami si dodává sebevědomí a klid? Liší se opravdu česká mentalita od té americké? Jak cestování za kariérou poznamenalo její osobní vztahy? A kolik akcentů v angličtině umí napodobit? Odpovědi na všechny tyto otázky můžete zjistit při poslechu pořadu Kompot.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.