Hergot: Mystici, jejich zázraky i smažené placky

10. březen 2013

Touha po skutečně intenzivním prožitku kontaktu s Bohem je společná více náboženským tradicím. Různě pokročilí aspiranti na splynutí s numinóznem v historii přinesli nepřeberné množství cest, jak by se tohoto druhu osvícení dalo dosáhnout, jejich rady si také v nemalé míře navzájem odporují.

Jan Škrob, Dominik Čejka a Petr Wagner si tentokrát všímali především mystiky křesťanské a poslali si po delší době pro radu k religionistovi Pavlu Hoškovi z Evangelické teologické fakulty UK. Pokud vás zajímá, co mystika v křesťanském pojetí vlastně je, co je jejím cílem a jak s ní souvisí kromě intelektuálního bádání a milostné symboliky třebas práce v kuchyni,poslechněte si rozhovor.

Kromě povídání si dali moderátoři záležet i na soundtracku, kterému nechybí hlubinný vhled: David Lynch se Sparklehorse a Danger Mousem, The Doors, Van Morrison, Horace Andy nebo Obidjou to dovedou říct zase jinak – a taky pěkně.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.