Hergot! na Ukrajině: Modlím se, aby zemřelo co nejméně lidí

11. březen 2014

Situace na Ukrajině zaplavuje mediální prostor a Petr Wagner, Jan Škrob a Jakub Ort se v tomto vydání pořadu Hergot! rozhodli, že nezůstanou pozadu. V této různorodé a složité zemi je také různorodá a složitá náboženská a církevní situace. Náboženství je nedílnou součástí ukrajinské kultury a tak není překvapivé, že hraje svou roli i ve vypjatých událostech posledních týdnů a měsíců.

O tom všem uslyšíte mluvit Milana Balahuru, volyňského Čecha, který vyrůstal na Ukrajině, ale také studenta evangelické teologii a absolventa studií mezinárodních vztahů. Křesťanství na Ukrajině reprezentují hned tři pravoslavné církve, ale také řecko-katolická a menší církve protestantské. Náboženství podle Milana Balahury hrálo zásadní roli i na Majdanu. Chrámy otvíraly pro demonstranty vrata a poskytovaly jim azyl, kostelní zvony bily, když hrozilo nebezpečí. Souvislost mezi Majdanem lze ale chápat i hlouběji. Podle Milana Balahury nejde na Majdanu jen o politické cíle, ale celé protesty lze chápat jako hnutí duchovní proměny.

V pořadu se přirozeně nevyhneme ani političtějším tématům. Zajímalo nás, jak člověk, který je úzce spjat s Ukrajinou a Českou republikou vnímá informování o situaci na Ukrajině, v Čechách a třeba i v Rusku. A nakonec přijde řeč i na osobnější témata. Jak prožívá křesťan na dálku vypjatou situaci, která se děje vlastně u něj doma a za co se modlí? Především za to, aby zemřelo co nejméně lidí.

Abychom trochu vyvážili těžké téma, zprávy byly tentokrát veselejší. Prolétli jsme spolu celý svět a kromě návštěvy Jeruzaléma a Egypta jste se také mohli dozvědět, kde lze navštívit kreacionistický lunapark a jak se bránit proti negativním energiím vysílaným čárovými kódy.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.