Hergot!: O vědě, náboženství a konci naší civilizace s Václavem Cílkem

7. červenec 2014

Václav Cílek je známý geolog a klimatolog, ale také spisovatel a překladatel zenových nebo taoistických náboženských textů. Poutá na sebe pozornost veřejnosti schopností podávat věci v širších souvislostech a popularizovat vědecká témata. Tvůrci pořadu Hergot! se ho zeptali na jeho osobní vztah k náboženství, hranice mezi vědou a duchovnem, ale také na osud naší civilizace a roli apokalyptických představ.

Přestože Václav Cílek podle vlastních slov o svém vztahu k náboženství mluví jen nerad, ve studiu nakonec prozradil ledacos. O katolické, protestantské i islámské tradici ve své rodině, o taoismu, o Ježíši Kristu i o kamenech. Přitom se ale vymezil proti lacinému náboženskému eklekticismu, který dodává člověku z každého náboženského směru to, co se mu zrovna hodí. Hloubka duchovní tradice se pozná i podle nároků, které na člověka vznáší.

Jakub Ort, Petr Wagner a Dominik Čejka se zeptali i na jeho chápání vztahu vědy a náboženství. Václav Cílek odmítá, že by se duchovno a kritický rozum vzájemně vylučovaly, spíš lze mluvit o dvou rovnocenných možnostech, jak přistupovat ke skutečnosti, která nás obklopuje.

Rozhovor uzavřelo téma konce západní civilizace. Jak hluboké jsou duchovní, společenské, ale i ekologické nebo energetické změny, kterými procházíme? Podle Václava Cílka hodně a falešný optimismus není na místě. Co to znamená pro člověka a jakou roli v tomto období může hrát náboženství?

To se dozvíte v pořadu, kde kromě četby z knihy Zjevení uslyšíte také tyto kapely:

Playlist:
Sporto Cílek
Steel Pulse Earth Crisis
Earth Crisis Earth AD
Merl Saunders Save Mother Earth
Donovan Earth Sign Man

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.