Hergot! o zneužívání dětí v katolické církvi: Kde je církev, je i tento problém

9. září 2018

SNAP znamená Survivors Network of Those Abused by Priests, česky tedy Síť přeživších, kteří byli zneužiti kněžími. Je to nejstarší a největší organizace tohoto druhu na světě. 

Zástupce SNAP vystupuje například i v zásadním filmu Spotlight, který rozkrývá sexuální zneužívání a systém jeho krytí v církvi v americkém Bostonu. Kontaktovali jsme Melanie Sakodu, která v této organizaci dlouhodobě pracuje a přes oceán jsme s ní mluvili o tom, co je příčinou těchto případů, jestli papež František znamená zhoršení a jestli lze vinit celibát.

Vatikánský magazín apeluje na církev, aby přestala zneužívat práci jeptišek

Jeptiška

Vatikánský magazín Exposé uveřejnil několik anonymních rozhovorů s katolickými řeholnicemi, ve kterých jeptišky hovoří o nedostatečně ohodnocené práci, kterou pro katolickou církev vykonávají. Některé z nich za ni nedostávají peníze vůbec. Časopis apeluje na římskokatolickou církev, aby muži v jejím čele přestali se ženami zacházet jako se služkami.

„Myslím, že někteří lidé se cítili uklidněni sliby amerických biskupů, kteří v roce 2002 slíbili v tomto ohledu politiku nulové tolerance. Šlo sice jen o Spojené státy, ale pořád to byl určitý slib. Zdá se ale, že odhalení z Pensylvánie tyto sliby popírají,“ komentuje Melanie Sakoda zprávu pensylvánské velké poroty, podle které zde v posledních desítkách let více než sto kněží zneužilo více než tisíc obětí. Často se o tom přitom dozvěděli i jejich nadřízení.

Podle Melanie Sakoda skutečnou příčinou zneužívání není pravděpodobně celibát, ani homosexualita o jejíž zvýšeném výskytu mezi katolickými kněžími se často mluví. Může být ale překážkou při řešení těchto obvinění, protože vytváří v církvi atmosféru dvojí morálky a kulturu mlčení. 

Prolomit vlny: Katolický postoj k sexu působí utrpení. Dokáže to papež František změnit?

03540787.jpeg

Srpnová návštěva papeže Františka v Irsku je dlouho očekávanou událostí. Jde o první návštěvu papeže v této kdysi jednoznačně katolické zemi po téměř čtyřiceti letech, a to v době, která je obtížná pro irské katolíky i katolickou církev jako celek. Irská společnost se teď od katolické církve, která pošpinila svou pověst brutálními příběhy zneužívání a týrání, odvrací. Po celém světě zároveň vyplouvá na povrch jedna kauza sexuálního zneužívání kněžími za druhou.

„Ke zneužívání dětí může docházet ve všech oblastech lidského života. A není lehké to odhalit. Není tedy žádné překvapení, že katolická církev není vždy schopná rozpoznat, že nějaký kněz má sklony k zneužívání malých dětí. Co ale může udělat je, že ve chvíli kdy je takový kněz identifikován, ho odstraní z pozice moci, předá obvinění policii, aby byl kriminálně stíhán,“ vysvětluje Sakoda, že skutečný problém je způsob, jak je katolická církev tento problém schopná nebo často spíše neschopná řešit.

Na otázku, zda si myslí, že se něco takového děje i v Česku, kde bylo podobných případů zveřejněných minimum, odpovídá jednoznačně: „Ano, jsem přesvědčená, že kdekoliv na světě, kde je katolická církev, je i tento problém.“

Poslouchejte, celý Hergot!, ve kterém si shrneme nejzásadnější odhalení a skandály v katolické církvi v posledním roce a probereme s Melanie Sakoda další aspekty tohoto složitého problému, který v současnosti hýbe katolickou církví natolik, že někteří mluví o největší krizi církve od dob reformace.

autor: Jakub Ort
Spustit audio