Hergot! s Markem Čejkou: Jak se Trump postaví k palestinsko-izraelskému konfliktu?

12. prosinec 2016

Nově zvolený americký prezident Donald Trump je pochopitelně stále velkým tématem všech světových médií. Netrpělivé se čeká, jak bude jeho politika vypadat. Jaký je vztah Donalda Trumpa k Izraeli? Jak na jeho zvolení reagovali američtí Židé? Jak ho vnímá Blízký východ? V Hergot!u jsme nejen o tom mluvili s politologem a právníkem Markem Čejkou.

Podle Marka Čejky je velká část amerických Židů spíše sekulární, někteří jsou příslušníky liberálnějších, specificky amerických náboženských směrů. Volí většinou politické strany, které podporují integraci menšin do společnosti. Židovští aktivisté jsou v USA zvyklí vystupovat proti projevům rasové segregace, dnešní předsudky vůči muslimům chápou jako recyklované projevy antisemitismu. I z tohoto důvodu Židé obecně inklinují k podpoře etnických a náboženských menšin.

Přestože stále není zřejmé, jaký bude kurz Trumpovy politiky v případě palestinsko-izraelskému konfliktu, Marek Čejka se pokusil jeho vztah k Blízkému východu popsat na základě již známých souvislostí. „Pravděpodobně se bude odlišovat od politiky Baracka Obamy, možná bude víc stranit Netanjahuovi, který jeho vítězství ve volbách přivítal.“ Trump se v minulosti vyjadřoval k palestinsko-izraelskému konfliktu nekonzistentně, naznačoval, že bude neutrální, aby se vzápětí vytasil s výroky, které se zdály proizraelské. „Jednalo se například o přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Jsou to jasné demonstrativní kroky podporující Netanjahuovou politiku.“

Pusťte si cely pořád!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.