Hergot! s Munou Kayalovou: Mým domovem je Česko i Sýrie

28. listopad 2016

Muna Kayalová je lékařka, která se narodila ve smíšeném česko-syrském manželství. Většinu života prožila v Sýrii, ale na začátku války se přestěhovala do České republiky. V Hergot!u promluvila o tom, jaké to je, slavit české zvyky s českými krajany v Sýrii a syrské zvyky se syrskými krajany v Čechách, ale i o tom, jaké to je, sledovat každý den zprávy o své zemi zničené válkou.

Komunistické Československo mělo s tehdejší Sýrií dobré vztahy. V Sýrii tak pomáhali budovat dopravní infrastrukturu čeští projektanti a v Čechách naopak studovali Syřané a Syřanky. To byl i případ otce Muny Kayalové, který se zde v osmdesátých letech stal stavebním inženýrem. Na vysoké škole se potkal právě s Muninou matkou. Zpět do Sýrie se pár přestěhoval, když bylo Muně pět let. Nejdřív tedy byla její mateřštinou čeština, pak musela ve škole bojovat s arabštinou a teď už čtyři roky znovu pilně pracuje na své češtině, kterou po celý život téměř nepoužívala.

Muna nenaplňuje stereotyp o ženě s muslimského světa. Má vysokoškolské vzdělání a sama živí rodinu. Otázce, zda bylo těžké vydobýt si vysokoškolské vzdělání, se Muna Kayalová směje: „V naší rodině nepřipadá v úvahu, aby holka nevystudovala vysokou školu. To se nesmí. Já jsem na začátku chtěla být herečka a to nešlo. Musela jsem nejdřív jít na vysokou, vystudovat jinou profesi a pak se rozhodnout, co budu dělat.“

03716184.jpeg

Jaké to je sledovat, co se děje ve vlasti ničené válkou? Na to se zeptala naše nová moderátorka Fatima Rahimi, která má sama podobnou zkušenost, protože pochází z Afghánistánu: „Každý den, když vstává, se můj tatínek dívá v České republice na zprávy z Afghánistánu, co se tam děje nového. Moje maminka už to nedělá, protože z toho byla vždycky hrozně smutná. Jak to děláte vy?“ „První dva roky jsem to dělala jako vaše maminka a všem zprávám jsem se vyhýbala,“ odpovídá Muna Kayalová. „Teď ale sleduju statusy a fotky svých přátel na Facebooku a to je hrůza. Nikdy bych neřekla, že může být Sýrie takhle zničená.“

Pokud chcete vědět víc, např. o slavení Mikuláše v Sýrii i islamofobii v Česku, poslechněte si celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.