Herní želví nindžové jsou pro děti i dospělé, zábava na pár hodin skvěle pobaví každého

15. červenec 2022

Jarda s Lukášem tentokrát postrádali Šárku, která jim utekla kamsi do lesů. Proto si na pomoc povolali Matěje Svobodu alias Mr. Hlada ze serveru Moviezone, který se jim hned na začátku svěřil, že jako malý běhal po Liberci s fialovou páskou přes oči. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge je určena nejen pro něj, ale pro všechny, kdo mají rádi arkádové mlátičky, které zatraceně dobře vypadají.

Jarda, Lukáš i Matěj se k „želvám“ dostali na začátku devadesátých let, ovšem každý svým vlastním způsobem. Zatímco Jardovi stačilo barevné puzzle, Lukáš i Matěj si velmi brzo našli cestu ke komiksům i animovanému seriálu, který vysílala tehdejší Československá televize.

Vzhledem k tomu, že Mr. Hlad je filmovým expertem, tak jsme pochopitelně nemohli nezmínit ani hranou adaptaci z roku 1990. Ta na nás sice nějaké ty psychické šrámy zanechala, ale nedoporučujeme ji ani těm, kteří jsou „party dudes“ dodnes. Ne, ani kvůli cameu v podání Vanilly Ice.

Leonardo, Donatello, Rafael a Michelangelo pro nás ale dodnes představují jistou časovou kapsli přelomu osmdesátých a devadesátých let, jenž se velmi těžko převádí do moderní doby. Platí to pro veškerou „želví“ produkci, ale zdaleka nejvíce to platí pro hry. Od devadesátých let až do dnešní doby jsme se totiž nedočkali žádného jiného žánru, než arkádové mlátičky. Ať už ve dvou nebo třech rozměrech, vždy jsme mlátili do tlačítek, aby postavičky ve hře mlátili padouchy.

Nejinak je tomu ani v aktuální novince s názvem Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge. Opět jde o arkádovou akci, která by s klidem mohla vyjít v roce 1993 a objevit se na automatu ve vaší samoobsluze. A to je to nejlepší doporučení, které ji můžeme dát.

Ačkoliv se z faktického hlediska nezměnilo za těch třicet let vůbec nic, hra vypadá skvěle a daří se jí zachytit jistý zeitgeist tehdejší doby tím, že si absolutně na nic nehraje. Nesnaží se vyprávět složitý příběh, není zbytečně dlouhá, nemá přehršel módů. Jednoduše k ní stačí sednout, pozvat pár kamarádů a dávat Trhačovým hordám na budku v kompletní želví sestavě.

Jak moc Lukáš zkomolil jméno reportérky April a kolik obskurních faktů o dospívajících želvách dokážeme vytáhnout z rukávu? Stačí si poslechnout celý díl Questu a třeba nám i napsat, který „želvák“ je váš vůbec nejoblíbenější.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.