High Five Kittchena: Sigur Rós, The Beatles a PJ Harvey

21. únor 2014

Tajemný hudební šéfkuchař Kittchen má za sebou dvě alba a taky nesčetně spoluprací. Podílel se textařsky či skladatelsky na deskách Bratří Orffů nebo ILLE a s oběma se v posledních týdnech potkává na různých výročních cenách, kde se v nominacích objevuje i jeho loňské album Radio. Kittchenovy desky si oblíbili posluchači, kritici i porotci, ale kterých pět alb změnilo život šéfkuchaři?

Sigur Rós – Ágaetis Byrjun
Vždycky když se dostanu k takovýmu žebříčku oblíbených nebo důležitých desek, tak jmenuju druhou desku Sigur Rós Ágaetis Byrjun, což pro mě byla naprosto přelomová záležitost. Naprosto nečekaný setkání s hudbou a s energií, která z té kapely šla. Když jsem to poslouchal v takový pankáčský garáži v České Lípě poprvý, tak jsme si ještě mysleli, že Sigur Rós je islandská zpěvačka. Strašně jsme to sjížděli. Když jsem pak za dva měsíce našel na internetu nějaký fotky, zjistil jsem, že je to prostě hubenej kluk. Krátce nato hráli v Akropoli. Ta deska je pro mě naprosto zásadní.

The Beatles – Please Please Me
S ostatníma deskama do žebříčků je pak většinou problém, protože se mi furt mění. Myslím si ale, že tam musí být nějaká deska od Beatles. To byla pro mě velmi zásadní věc někdy v šestnácti letech. Seznámil jsem se s nimi celkem pozdě. Strašně se mi líbily jejich starý alba, takový ty, když byli ještě boy band. Třeba Please Please Me, to je prostě parádní deska. Dodnes mě těší ta pozitivní věc, která z toho jde, ty super trojhlasy, a jak to strašně frčí.

Neutral Milk Hotel – In An Aeroplane Over the Sea
Skvělá deska, kterou mám opravdu moc rád, je od kapely Neutral Milk Hotel – In An Aeroplane Over the Sea. Krásná je i tím, jakým způsobem je nahraná – podomácku. Prolínají se tu písničky a je tu spoustu zvuků, hodně jsem na ni myslel, když jsem dělal první desku Kittchena.

Nick Cave – No More Shall We Part
Nicka Cavea a jeho pomalou desku No More Shall We Part mám opravdu moc rád. Líbí se mi, jakým způsobem gradujou ty písně, jak vrcholí a pak vždycky přijde ještě nějaká nadstavba. A zároveň ten klavír. První skladba As I Sat Sadly By Your Side je fakt krásná.

03067145.jpeg

PJ Harvey – Stories From The City, Stories From The Sea
PJ Harvey mám hodně rád. Její deska Stories From The City, Stories From The Sea je opravdu nádherná, nakoplá, dynamická. Přestože mám rád obě dvě polohy PJ Harvey, tohle album mám nejradši. Změnila mi život tím, že jsem poznal holčičí dynamickou energii. Když jsem Stories poslouchal, jezdil jsem jako technik Lenky Dusilové. Přišlo mi, že obě dvě holky měly v té době podobně neurvalou energii, která bývá spojovaná s chlapeckýma kapelama. Je taková drzá, naléhavá, a to se mi líbilo, tahle silná ženská s kytarou, co prostě huláká svoje písničky. A to byl velkej posun.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio