HighFive DVA: Arvo Pärt, ruští Auktyon a Animal Collective

7. březen 2014

Tento týden je na Radiu Wave ve znamení o asociačních map společných cest královéhradeckých DVA na nové, v pořadí třetí studiové desce Nipomo. Teď se pro změnu Bára a Honza rozpovídali o deskách, které je zásadním způsobem formovaly. Je mezi nimi De Profundis estonského skladatele Arvo Pärta, ale i Meriweather Post Pavilion od kanadských Animal Collective.

Björk – Debut
Honza: Já mám rád desku od Björk Debut. Mám to hodně spojený s jedním podzimem – taková procházková deska s walkmanem. Vybíjející se baterie, zpomalující se hudba v průběhu procesu vybíjení se baterií.

Sinéad O´Connor – Universal Mother
Bára: Já mám asi hodně zásadní desku Universal Mother od Sinéad O´Connor, protože to byla vůbec první kazeta, kterou jsem si koupila po brigádě v zahradnictví. Bylo to tak, že jsem vůbec nevěděla, kdo je Sinéad O´Connor, a měli to ve výprodeji na malým městě, v Jaroměři. Takže to byly ty nejlevnější nahrávky a mně se tahleta líbila asi i tím obalem. Jsem měla fakt velký štěstí.

03076340.jpeg

Auktyon & Chvost
Honza: Pak mám oblíbenou desku od ruský kapely Auktyon a takovýho písničkáře Chvosta. To mám spojený s tím, že jsme s kamarádem měli takový hodně rusofilní období a jeli jsme stopem do Petrohradu. Kam jsme nakonec nedojeli, protože jsme se zasekli v Pobaltí. Ale v Rize v podchodu jsme našli úplně megatržiště s kazetama celýho světa a tam jsme si úplně nablind kupovali nějaký ruský kapely. A jedna z těch kazet byla tahle.

Arvo Pärt – De Profundis
Bára: Zásadní deska, na který jsme se shodli, je De Profundis od Arvo Pärta. To je k tomu asi tak nějak všechno. Je to dost zásadní hudba.

Animal Collective – Merriweather Post Pavilion
Honza: Potom taková jedna deska od Animal Collective, jejíž název je pro mě vždycky komplikovaný vyslovit. Je to hrozně dlouhej název – Merriweather Post Pavilon.
Bára: Pavilion.
Honza: Pavilion – ano, pardon. Já mám tuhle desku spojenou s takovou zimou, kdy jsem každej den jezdil na běžkách a poslouchal jsem to hodně.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.