Hissing Fauna a Bugmen skládají poctu indie 90. let

27. březen 2014

Na Stoned to Death Records vychází ve spolupráci s Bleeding Ear v omezeném nákladu 70 kusů split kazeta kapelám Hissing Fauna a Bugmen. Nijak se nejmenuje a asi ani nemusí. Mluví za ni láska k lo-fi devadesátým letům a analogovému formátu.

Hissing Fauna hrají už někdy od konce roku 2007, kdy se základ sestavy seznámil během jednoho koncertu na pražské Sedmičce. Kytarový geek Jakub Mareš se potkal s kytaristou a tehdy začínajícím bubeníkem Honzou Stejskalem, který v současnosti hraje v Prodavači. Zakládajícím členem byl také kytarista Peklo z Prodavače, známý například ještě z projektu Komunisti, který však po několika letech kapelu opustil.

Fauna hledá inspiraci ve svých indierockových vzorech z 90. let, jako Pavement nebo Dinosaur Jr., kteří jsou na splitku cítit hned v první písničce Holds You Back. V určitých momentech si můžete Jakubův hlas téměř splést s J Mascisem, znovu třeba v Bet on the Better. Introvertní zpěv někdy zapadá, a tak zastírá srozumitelnost Marešových textů. Perfektně ale vynikne v intimní I Think You Knew it all Along, která je oproti ostatním skladbám pomalejší a vystupuje z řady.

03090057.jpeg

Martin Dohnal z Bugmen je průbojnější zpěvák. Kapela hraje zhruba už od roku 2003 a většinu svých nahrávek „tajili“ vlastním nákladem nebo později vydali na nezávislém labelu Bleeding Ear, který Martin provozuje se svou přítelkyní. Výraznějším releasem bylo EP Throwing Diamonds z roku 2012, jež představilo jednu ze dvou poloh Bugmen usazenou spíš v post punku.

Na současné nahrávce obrátili k melodickému indie popu, stále však načichlému špinavou garáží – důkazem je nejenom riff na začátku první písničky Comeback. „Do you remember your teenage years? When you thought the system won´t get you? Because your parents paid the rent / And you spent pocket money on punk records?“ zpívá Dohnal v dokonale sehrané skladbě Feminist Zines odrážející étos punkové scény, ze které kapela vychází. Byla nahraná už dříve sólo akusticky během pořadu Radia Wave Špína jako Bone and Machine pod názvem This Girl Writes Feminist Zines, ale dynamičtější tempo s kapelou jí rozhodně sluší víc.

„Korporátní rock byl o žití na vysoké noze; indie bylo o tom žít realisticky a být na to hrdý. Indie kapely nepotřebovaly milion dolarů na promo nebo měnit kostýmy. Jediné, co potřebovaly, bylo věřit samy v sebe, a aby v ně věřilo pár dalších,“ píše Michael Azerrad ve své knize Our Band Could Be Your Life mapující indie scénu 80. let do roku 1991, kdy Nirvana vydala své přelomové album Nevermind. Stejně jako Nirvana přivedla grunge na MTV, indie začalo být postupem času chápáno téměř jako pejorativní označení. Hissing Fauna ho s Bugmen ale na společné kazetě vrací svému původnímu významu.

Čtěte také

Hodnocení: 85 %
Hissing Fauna / Bugmen (Stoned to Death / Bleeding Ear, 2014), 32 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.