Hissing Fauna ve Špíně: Na tu kytaru si dej flanger!

15. duben 2016

Den po vydání bezejmenné split kazety Hissing Fauna a Bugmen jsme první z téhle dvojice pražských indýčkářů přivítali v březnové Špíně. Proťaly se tak vesmírné dráhy nastartované před dvěma lety, kdy jsme hostili Mártyho z Bugmen (ostatně, čas je placatý kruh, jak ví každý skutečný detektiv).

V rozhovoru jsme probrali všechno, co jste možná ani nechtěli vědět o téhle kapele – od úplných začátků přes inzerát a náhodné volby názvu vypůjčeného od Of Montreal přes paradox, že i ve čtyřech na pódiu může být hraní osamělé, po výhled na budoucí release. Samozřejmě jsme ze všech stran obraceli ještě teplou kazetu a zkoumali její vnitřnosti i vnějšnosti. Naprosto nové světlo na ni vrhlo například fascinující zjištění, že byla nahrávaná pomocí studiového pultu, který figuroval ve filmu S tebou mě baví svět!

Kytarová nuda, saxofony, recitativy, sexy přezdívky, vejce Benedikt, parodie Nelse Clinea, absurdní pracovní názvy písniček, sóla bez brejlí a podomácku vyráběné kytarové efekty – tohle všechno se vešlo do hodinky s jednou z nejvíc nenápadných a zároveň nejlepších (což jde v tomhle žánru vlastně hezky dohromady) indierockových kapel u nás.

Playlist:
Hissing Fauna – Bet on the Better, 3:32 (Stoned To Death, 2014)
Bugmen – Dolldrums, 3:55 (Stoned To Death, 2014)
Pants Yell – Two French Sisters, 3:36 (Soft Abuse, 2007)
Mark Kozelek and Desertshore – Livingstone Bramble, 5:00 (Calo Verde Records, 2013)
Hissing Fauna – Revival, 4:00 (demo)
Sebadoh – On Fire, 3:36 (Sub Pop, 1993)
Joan of Arc – I'd Expect Babies Should Fly, If Not at Least Float Away, 5:42 (Joyful Noise Recordings, 2013)
Superchunk – Void, 1:41 (Merge Records, 2013)

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.