Historii života trpaslíků na Ústecku ukazuje vážně i s humorem výstava v ústeckém muzeu

1. březen 2019 12:58

Nová výstava v muzeu v Ústí nad Labem představuje údajný život trpaslíků od pravěku dodnes. V jedné části připomíná zmínky o těchto bytostech přímo ve městě - například v Mariánské skále nebo na hradě Blansko. Trpaslíci byli podle trpaslíkologa a kurátora Václava Houfka i na hradě Střekov, který za odměnu stavitele chránili.

V Krušnohoří se s trpaslíky setkávali hlavně horníci v dolech. Důkazem jsou vystavené knihy ze šestnáctého století.

„Ty dobové ilustrace, dřevoryty, na nichž ilustrovali podobu těch středověkých horníků, dali výtvarnou podobu těm klasickým trpaslíkům. Ti klasičtí trpaslíci, to jsou vlastně portréty těch středověkých horníků,“ vysvětluje Václav Houfek.

Podle pověstí se trpaslíci objevovali na hradech Střekov a Blansko, popisuje Václav Houfek: „K hradu Blansko se váže pověst o bálech trpaslíků, které se tam mají odehrávat. Ten příběh popisuje setkání nějakého muzikanta s místními trpaslíky, kteří ho pak odměnili za to, že jim celou noc hrál. Hrad Střekov má zase několik pověstí, které se váží už k jeho založení. Trpaslíci se měli odměnit zakladatelům a stavitelům hradu tím, že budou hrad chránit, což se mělo vrchovatě naplnit v roce 1426, když husité dobyli a vypálili město Ústí nad Labem a hrad nedobyli.“

„Nedaleko hradu Střekov směrem na Malečov máme Trpasličí kmeny, kde se lidé podle pověstí také setkali s trpaslíky. Existuje i pověst o tom, že trpaslíci pomáhali při stavbě kostela v Dubičkách,“ doplňuje Václav Houfek.

Trpaslíci se později stali také dobrým zbožím. Na výstavě je dosud největší kolekce zahradních trpaslíků od ústecké firmy Maresch. Jeden z nich prorazil i do světa. Setkal se s Beatles.

„První sólové album George Harrisona má na přebalu několik trpaslíků a mezi nimi je právě i ústecký trpaslík z továrny Maresch,“ upřesňuje Václav Houfek.

Výstava nelíčí trpaslíky jen jako roztomilé malé lidičky, ale ukazuje i jejich temnou stránku - zálibu v pivu a dalších radostech života. Podle Václava Houfka trpaslíci dosud mezi námi žijí. A kdo přijde do 11. srpna na tuto výstavu, dozví se fígle, jak je spatřit.

 

Spustit audio