„Hitler je mi jedno, záleží mi na lidech tmavé pleti.“ Wiley přišel o twitter kvůli antisemitismu

28. červenec 2020

Britský rapper Wiley přišel po sérii kontroverzních tweetů o manažery i twitterový účet. Sociální síť čelí „tichému protestu“ za to, že nenávistný obsah vůči židům odstranila pozdě. Má to smysl? Johnny Depp nechce být známý jako „manželkomlátička“. Pokračují proto výslechy svědků kvůli žalobě, kterou podal na britský bulvární deník. Co jsme se z nich dozvěděli? Pusťte si nový Kompot!

Ještě předtím, než se dostalo na hlavní kauzy uplynulého týdne, navázali Hanka se Šimonem na minulý díl a shrnuli novinky o opatrovnictví Britney Spears a manželských i hudebních strastech Kanyeho Westa. Vydala Taylor Swift své osmé album Folklore schválně ve stejný den, kdy se očekávala Westova deska Donda? Pokračuje tak jejich jedenáctiletá šarvátka? Pusťte si nejčerstvější díl popkulturního podcastu.

Čtěte také

Britský rapper Wiley minulý týden na Twitteru i Instagramu zveřejnil příspěvky plné konspiračních teorií a tvrzení, že židé utlačují černošské obyvatelstvo. „Hitler je mi jedno, záleží mi na lidech tmavé pleti,“ napsal v jednom z nich. Přišlo na něj mnoho ohlášení na policii, která jej nyní vyšetřuje kvůli antisemitismu. Poslechněte si víc v poslední epizodě podcastu Kompot.

Wiley není první černošská osobnost, která se v období protestů Black Lives Matter takto vyjadřuje. Jen za poslední měsíc uveřejnili protižidovské posty například americký moderátor Nick Cannon, hráč amerického fotbalu DeSean Jackson nebo hudebník Jay Electronica. Podle magazínu Vice vycházejí z teorie, která vidí černošské obyvatelstvo jako jediné pravé Semity.

Již skoro měsíc probíhají výslechy svědků Johnnyho Deppa i britského bulvárního deníku The Sun, který se snaží dokázat, že nepřestřelil, když Deppa před lety v článku označil za „manželkomlátičku“. Co jsme se z výpovědí Deppa, jeho bývalé manželky Amber Heard a dalších dozvěděli? Uslyšíte v Kompotu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.