Hitman 3 je důstojným zakončením série o holohlavém zabijákovi. Nové fanoušky ale nepřiláká

29. leden 2021

Když se před 21 lety objevil na obrazovkách počítačů úplně první díl série Hitman, byl to pro hráče doposud neviděný koncept. Ne že by neexistovaly žádné hry založené primárně na plížení, většina z nich ale nebyla ukotvená v reálném moderním světě nebo se neobešla bez sci-fi či fantasy prvků. Dvě desetiletí jsou ale dlouhá doba a i samotnému studiu IO Interactive dochází, nakolik je tehdy originální počin dnes už vytěženou záležitostí.

Jarda je s holohlavým Agentem 47, protagonistou celé série, už od jeho počátků. Šárka se naproti tomu přidala až u čtvrtého dílu s podtitulem Blood Money, který je pro mnohé fanoušky zároveň nepřekonaným vrcholem, i přes nepopiratelné kvality obnovené trilogie, díky níž dnes Hitman čítá dílů už osm.

Základ hratelnosti je pokaždé stejný – zlikvidovat musíte jen konkrétní cíle, přičemž jak toho dosáhnete (a jestli budete vraždit i jiné nevinné civilisty), je jen na vás. Ideálně by vás přitom nikdo neměl vidět a jejich smrt by měla vypadat jako nehoda.

Právě tři nejnovější díly, počínaje Hitmanem bez číslovky z roku 2016, akcentují svobodu v rámci jednotlivých lokací a nepřeberné množství řešení, kde si výzvu do velké míry určují sami hráči. Můžete se tak spokojit s prostým dohráním, ale taky se pokoušet o světový rekord v nejvyšším hodnocení, které kromě časové výzvy zahrnuje, že nesmíte vzbudit žádné podezření, nepřevléct se z agentova ikonického obleku a ani samotná smrt cíle nesmí implikovat cizí zavinění.

Série Hitman s trojkou, která je ve skutečnosti osmičkou, na dlouhý čas končí. Samotného Hitmana 3 dohrajete za jedno odpoledne a dle Šárky by si klidně zasloužil označení datadisk, vzhledem k tomu, jak málo obsahu a inovací vlastně obsahuje. Tři poslední díly nicméně tvoří jednotný ekosystém, ze kterého vynalézaví hráči mohou vytěžit stovky hodin zábavy, pokud jsou ochotní vyzvat na souboj sami sebe.

Kdy se Jarda cítil jako opravdový Hitman? Která z nových lokací z Hitman 3 vstoupí do herních dějin? Poslechněte si celý díl aktuálního Questu, po kterém si budete chtít vyrobit hodinky se zabudovanou strunou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.