Hitparáda nových talentů i totálního bizáru servíruje slizácký hudební humor a maloměstský grunge

5. leden 2021

Humor v hudbě, to je složitá věc. Někdo ho má rád, někdo spíše ne. Někdy se povede, někdy je to tragédie. Humornou písničku nám do hitparády neobjevených poslala kapela Hrabě Monte Crazy, ale přiznáváme, že jsme u ní trochu plakali.

„Tak uklidni se, dej si vinnej střik,“ zpívá se neklidně v písni Vinný střik, které nechybí recitativ, kožené doutníky nebo rým do ruda / Neruda. Píseň je to vskutku humorná, atakující maskulinitu chraplajícího Dalibora Jandy a podobných – pokud ovšem není myšlená vážně. Protože pak je samozřejmě strašidelná.

Každopádně nám Hrabě Monte Crazy svým až hereckým projevem a láskou k instrumentálním vyhrávkám připomínají třeba kapelu 440 Hc (čti herců) – to by byla, panečku, tour! Jenom pořád nevíme, jestli máme jít na koncert nebo utíkat strašně daleko pryč. 

A co InFlus? Tak minimálně z názvu je to jasné. Může jít buď o superpevné lepidlo na parkety, firmu vyrábějící ložiska do pneumatik, nebo grungeovou kapelu z Letohradu, která hraje překvapivě v pohodě. C je správně!

InFlus nejsou zrovna inovativní trojka, ale mají super zvuk. Baví nás reference na kapelu Crash Test Dummies v textu – a reference na Nirvanu v hudbě nám minimálně nevadí. Což je u nás docela překvapivé! InFlus mají skvělý zvuk. Track Crash Test zní, jako kdyby se zrovna vypotácel z baru letohradského klubu Bristol, podle nějž InFlus pojmenovali celou debutovou desku. Nikdy jsme nečekali, že tohle řekneme, ale: „Tahle kapela, která v roce 2020 vykrádá Nirvanu, nás fakt baví.

Vás taky? Tak jí dejte hlas! Nebo pošlete vlastní pecku na starter@rozhlas.cz!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.