Hledám kamarády: zn. shoegaze. Iggy Mayerov je parta spřízněných duší, které se našly přes inzerát

27. srpen 2018

Pětičlenná kapela Iggy Mayerov bez diskuze patří k největším objevům „hitparády neobjevených“ Startér. Shoegazeová hymna Stardust dlouhou dobu dominovala žebříčku hitparády, v červnu pak kapela málem vyfoukla místo někomu z trojice finalistů Stereofox, Purplefox Town a Good Times Only. Iggy Mayerov fungují teprve rok, přesto působí, jako by spolu odjeli několik galaktických tour po hvězdách.

Jakub a Michal jsou bráchové, kteří spolu vyrůstali na punku. Zpěvačka Terka tak dlouho hledala spřízněnou duši v hudbě, až si podala inzerát – a našla právě bratry Pilařovy. Nějakou dobu stačilo o hudbě mluvit, pak přišlo „špatné období“ a noví kamarádi spolu začali psát songy. Vydali se hledat bubeníka – jak jinak než přes inzerát. Nejdřív se jim ozval klávesák Martin, prý by se do jejich zasněné hudby synťáky skvěle hodily. A konečně přišel i bubeník Jindřich. Iggy Mayerov by bez inzerátů nedali ani ránu. Je ale evidentní, že tahle parta snílků nepoužívala inzeráty jako pragmatický nástroj k nalezení kohokoli, kdo perfektně zahraje party na koncertě a pak sbalit cajky a domů – Iggy Mayerov prostě hledali spřízněné duše v hudebním vesmíru.

Ve studiu přiznávají, že by si rádi vyzkoušeli koncert, na kterém jenom jamují. Dojít v kapelních vztazích tak daleko, až dokážou fungovat jako jedno organické těleso, které se nemusí držet struktury napsaných songů, prostě přesně vědí, co by se mělo stát v dalším taktu. Jestli to někdo dokáže, jsou to Iggy Mayerov, kapela, která hraje shoegaze, ale místo civění na tenisky radši pozoruje hvězdy.

Poslechněte si Startér s kapelou, která už tuto středu vystoupí na našem showcaseu na pražském Stalinu v doprovodu rapového dua M A T K A.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.