Hluboké lesy a zkouška časem. Zakousněte se do porce novinek z české a slovenské DIY scény

13. listopad 2020

V těsném závěsu po zahraničních novinkách jsme si ve Špíně ještě posvítili na čerstvou dávku skladeb, které vznikly na české a slovenské scéně. Co nám odhalil ponor do zkušeben a obýváků tentokrát?

Od prázdnin se toho na české a slovenské DIY scéně opět urodilo požehnaně. A to ze všech možných žánrů. Pokud by někdo mohl mít pocit, že mytickému egg punku se v našich vodách moc nedaří, nově vzniklá kapela Kalimero, navázaná na trnavský prostor Kubík, nedávno přišla se svým hodně povedeným demem, na kterém se mimo jiné věnují i úskalím studijního života na Trnavské univerzitě. Podobně rychlý, ale o poznání ještě víc naštvaný punk poskytla pražská Chátra SS, kterým nedávno vyšla debutová kazeta.

Čtěte také

I ve světě lokálního undergroundového rapu se toho stihlo na podzim hodně objevit, kromě Násilníkova nového EP především debut od jeho kolegy Cringe Prince nebo první EP dua Lobbyboy&Saab900Turbo. Pro hutné meditace k večerům, kdy už je brzo tma, jsme vytáhli čerstvý singl Blekmetal od slovenské producentky Timmi, působící v kolektivu okolo pražského prostoru Punctum. A posvítili jsme si i na chystanou kompilaci Crooked To Death III, na níž najdeme průlet lokální (nejen kytarovou) scénou. Z připravovaného počinu labelu Stoned To Death a fanzinu Křivák jsme si zahráli první singl tria Bibione.

Která posmrtná nahrávka nás tentokrát nejvíc potěšila? Jak zní trash jak noha? Daří se disstrackům na české punkové scéně? Co znamená název alba projektu Mhor? Jaké novinky ještě připravuje label S kudlou v zádech? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Playlist:

DIIST – Maybe Someday (2020, split w/ Weather, Learn Or Go Society)
Cringe Prince ft. Násilník – Take A Look (2020, Fraulein Stolz EP, DIY)
Kalimero – Nesom študijný typ (2020, Demo, DIY)
Bibione – Kafe je kyselý (2020, Crooked To Death III, Stoned To Death)
Chátra SS – Duel (2020, s/t, S kudlou v zádech)
Mhor – Duntulm (2020, Sgith, DIY)
Lobbyboy&Saab900Turbo – V noci (2020, Z lásky, DIY)
Rubanisko – Skúška časom (2020, split w/Time Of My Life, Búrina Records)
Bumbrle – Driving South (2020, Another Side Of Bumberle, DIY)
Exorcizphobia – Profit At All Cost (2020, Digitotality, Support Underground)
Timmi – Blekmetal (2020, Blekmetal, DIY)

autoři: Judita Císařová , Petr Wagner , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.