Hnilička ztrácí důvěru veřejnosti. Pochyby ale panují i ohledně fungování sportovní agentury samotné

5. únor 2021
Tribuna

Přišel, aby vyřešil problémy českého sportu, teď se ale jeho hlavním problémem stal on sám. Milan Hnilička čelí tlaku na odvolání z funkce šéfa Národní sportovní agentury kvůli porušení protikoronavirových opatření. Otázkou není pouze, zda se má z morálních důvodů Hnilička postu vzdát, ale také to, jaký je vůbec smysl a rozsah fungování samotné agentury. Pomáhá českému sportu, nebo spíše škodí?

Před dvěma týdny se Milan Hnilička zúčastnil narozeninové oslavy teplického podnikatele Petra Bendy. Kvůli zcela prokazatelnému porušení protikoronavirových opatření se již vzdal poslaneckého mandátu, na post šéfa Národní sportovní agentury ale rezignovat odmítá.

„Co mě na tom nejvíce pobouřilo, byla úplně prvotní reakce Milana Hniličky, jeho tweet, že se tedy omlouvá a okamžitě obratem posílá padesát tisíc korun na charitu,“ připomíná Vojta Jírovec. „To mi přišlo jako naprostá arogance, až se divím, že věřil, že se to tímto nějak vyřeší a že to bude v pořádku,“ dodává.

Sám Hnilička svoji účast vysvětloval jako specifický druh pracovní schůzky. Nepovolené oslavy se účastnil i bývalý hokejista Jiří Šlégr či sportovní ředitel FK Teplice Petr Hynek. Ten mimochodem v reakci na výzvu teplických fanoušků již rezignoval. „Problém je, že sice se o tom můžeme bavit jen jako o nějakém morálním pochybení, ale to byl ten hlavní smysl vzniku celé agentury, navrátit důvěru veřejnosti,“ vysvětluje Vojta Ondráček. 

Milan Hnilička

Agentura, založená v roce 2019, měla vyřešit problém netransparentního přerozdělování státních dotací sportovním subjektům, které původně mělo na starosti ministerstvo školství. Jenže kauza dotačních podvodů, kvůli které stále čelí obviněním z trestného činu někdejší předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta či současný šéf České unie sportu Miroslav Jansta, otřásla veřejným míněním a zpochybnila dosavadní způsob financování českého sportu.

„Jenže netransparentností a nedostatkem demokratických principů trpí i nová agentura,“ upozorňuje Ondráček. „Neproběhlo žádné výběrové řízení, předseda je rovnou na pět let, není odvolatelný ministerstvem školství. Sport byl vyňatý, zmizel z ministerstva a funguje takovým autonomním způsobem,“ doplňuje.

Během roku a půl své existence se agentura ocitla pod palbou kritiky již několikrát. Kromě Hniličkovy kauzy také za kontroverzní výzkum popularity sportů v Česku nebo za zmatky kolem podpory COVID-sport.

Milan Hnilička čelí po roce a půl v čele Národní sportovní agentury tlaku na svoje odvolání. Jak velký problém byla jeho účast na nepovolené oslavě teplického podnikatele? Poškodil tím český sport? A v čem je dosavadní fungování agentury nedemokratické? Poslechněte si Tribunu.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.