Ať ho síla provází. Baby Yoda válcuje internet svojí roztomilostí

16. prosinec 2019
Fenomem

Memů s Baby Yodou, tedy roztomilou postavičkou ze světa Star Wars, se nedalo nevšimnout už v polovině listopadu, kdy se tato bytost zjevila v seriálu The Mandalorian streamovací služby Disney+. Tehdy to vypadalo, že jeho sláva bude jen krátkodobá, takže přednost ve Fenomemu dostaly jiné memy. Jenže Baby Yoda prokazuje nevídanou výdrž a jeho virální popularita neuvadá ani měsíc poté. Vlastně se o něm už dá mluvit jako o jednom z kandidátů na největšího memového hrdinu roku.

Píší o něm popkulturní komentátoři, parodují ho v South Parku a firma Disney už dokonce ohlásila, že v novém roce se začne prodávat jeho plyšová verze. Tak populární je hrdina mimozemské rasy, kterého internet překřtil na Baby Yodu. Jak se nicméně v seriálu The Mandalorian ukázalo, nemá vlastně moc společného s mistrem Yodou z původních Hvězdných válek, tedy kromě toho, že je ze stejné mimozemské rasy a ovládá umění Jedi. A také už není žádné mimino, je mu ve skutečnosti padesát let. Členové jeho rasy se ale dožívají několika stovek roků, a proto mu přísluší jméno The Child – Dítě. Ne snad, že by některá z těchto nových informací mohla narušit jeho popularitu, kterou odstartoval už trailer k seriálu.

Baby Yoda meme

Internet je okouzlen jeho obříma očima, které i podle memů evokují nevinnost a bezbrannost, o to víc, že maličkatá postavička se s nimi vždycky dívá vzhůru a nikdy nemluví. Jeden mem třeba hlásá: „Já, když mi bylo šest let a uviděl jsem dárky pod stromečkem.“ Krajně roztomilý je ale i jeho malý nos, obří uši nebo pusa. Ať ho prostě tvůrci memů vloží do jakékoliv situace – a že jich už bylo –, vždycky vzbudí pocity čiré zamilovanosti. Tato postavička se skutečně povedla. A prý za to může i slavný německý režisér Werner Herzog. Údajně přesvědčil tvůrce seriálu, aby upustili od nápadu vytvořit Baby Yodu – tedy The Child / Dítě – s pomocí CGI, a oni ho poslechli a nechali vyrobit loutku, kterou pak naanimovali (počítačovou grafiku použili jen na dohlazení jeho pohybu).

Když už to vypadalo, že memy s Baby Yodou pomalu umírají, objevila se bytost ve čtvrtém díle seriálu v ruce s hrnkem, z něhož srkala polévku. Okamžitě se spustila další vlna, v níž mu internet vkládal do rukou různé nápoje. Populární je i scénka, v níž letí na palubě kosmické lodi se svým zachráncem Mandem a mačká různá tlačítka – podle tvůrců memů pouští různou hudbu, kterou ale Mando vzápětí zase vypíná. Tady se Baby Yoda skutečně chová jako dítě a o to víc je roztomilejší. Je to doslova přetížení roztomilosti.

Baby Yoda meme

Seriál The Mandalorian bude mít celkem osm dílů, takže se dá očekávat, že se Baby Yoda, byť není hlavní postavou, objeví v nových záběrech, které dají internetovým tvůrcům šanci vytvořit další memy. Minimálně do konce letošního roku si tak Baby Yodu na internetu rozhodně užijeme. Ne snad, že by univerzum Hvězdných válek nebylo předlohou už pro dost virálů, ostatně jedním z nejpopulárnějších je samotný původní jedi Yoda, říkající pozpátku větší (či menší) moudra. Už teď se dá ale říct, že popularita Baby Yody neboli The Childa je všechny překonala. Někdy prostě stačí stará dobrá roztomilost. A „feel good“ faktor, něco, co v hektickém konci roku potřebujeme.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, proč memy s Baby Yodou zatím nehodlají umřít. Je už teď nejpopulárnější postavou z franšízy Hvězdných válek? Bude už brzy k dostání i jako plyšák? A co má s roztomilou bytostí z řádu Jediů společného kultovní režisér Werner Herzog?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.