Hogwarts Legacy je skvělý první pokus. Těží z nostalgie generace, která vyrostla na Harrym Potterovi

10. únor 2023

Generaci největších fanoušků a fanynek Harryho Pottera už dávno není -náct. Na herní splnění své fantazie o virtuálním studiu na škole čar a kouzel v Bradavicích si od dokončení filmové ságy museli počkat skoro dvanáct let. Hogwarts Legacy hravě zvládne splnit některé jejich sny, v jiných aspektech ale výrazně pokulhává.

Vtahující svět včetně magického bradavického hradu zvládlo studio Avalanche Software vykouzlit na jedničku s hvězdičkou, trochu horší je to ale se samotnou herní náplní. Příběh o kouzelnici či čarodějce, kteří pod Moudrý klobouk usedají netradičně až v patnácti letech, rozhodně nijak nekopíruje osud Harryho Pottera a jeho přátel. Jak by taky měl, když se děj Hogwarts Legacy odehrává skoro sto let předtím, než se nejslavnější čaroděj světa vůbec narodil. Nabídne ale spoustu povědomých reálií či narážek na dění knih i filmů, které nostalgicky docení každý, kdo usíná s kouzelnickou hůlkou pod polštářem.

Vedle slabšího příběhu rozmělněného příliš velkým otevřeným světem, který výrazně nabourává iluzi studentského života, zamrzí také horší technický stav. Hra ostatně v únoru vychází pouze na PC a konzolích nejnovější generace, na PlayStation 4 a Xbox One se chystá až v dubnu, až nereálně pak působí červencové datum vydání pro hardwarově slabý Switch. Ani na silných zařízeních se totiž hra neobejde bez četných načítání a ani graficky nedosahuje závratných výšin, zejména co se týče animací či mimiky postav.

Dohromady jde ale o solidní první pokus, který se skrz komerční úspěch a rekordní předobjednávky nevyhnutelně dočká pokračování. A v něm tkví potenciál uspokojit i ty nejnáročnější.

Jak moc se na Hogwarts Legacy podílela autorka knižní předlohy, J. K. Rowling? Do jaké koleje by Moudrý klobouk určitě neposlal Jardu? Poslechněte si celý díl o hrách na motivy Harryho Pottera.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.