Hokej jako české postindustriální memento. Proč válí Třinec a kluby z odstrčených regionů?

30. duben 2021
Tribuna

Už po pěti zápasech finále play-off bylo jasno. Staronovým mistrem extraligy je Třinec, který na cestě k titulu nezastavili soupeři, koronavirus ani tragické události. Co všechno dělají tamní Oceláři dobře a proč jsou právě oni domácí hokejovou špičkou?

Jen málokdo by si zřejmě na podzim při startu extraligy vsadil, že se celý ročník kompletně odehraje a že na poslední finálový zápas zavítá tisícovka diváků. Naopak to, že se mistrem znovu po dvou letech stane Třinec, takovým překvapením není. Tamní Oceláři patří pod vedením trenéra Václava Varadi dlouhodobě do nejužší špičky.

„Třinec ovládl finále s Libercem 4:1 na zápasy a po celou sezonu měl vysokou výkonnost. Je to zasloužený titul,“ míní Vojta Ondráček. „Kolem Vánoc měli neslavnou sérii, kdy deset zápasů nevyhráli, ale pak se znovu nastartovala třinecká vlna a nezastavilo ji ani tragické úmrtí v rodině kapitána Petra Vrány,“ doplňuje Vojta Jírovec.

Čtěte také

Třinecký úspěch má několik důležitých faktorů: finanční zázemí, zkušený hráčský kádr a také koncepční trenérskou práci – hlavní kouč Václav Varaďa má dlouhodobou smlouvu. „Podařilo se mu tým semknout. Varaďa přišel v roce 2017 a pokaždé byl s Třincem ve finále, což asi mluví za vše,“ říká Vojta Jírovec.

A co čeká extraligu v příštím roce? Do nejvyšší hokejové soutěže přibude jeden celek, a soutěž tak bude hrát patnáct týmů, protože nikdo nesestupoval. „Hrát ligové kolo s lichým počtem týmů, to si zadělává na organizační problémy,“ předvídá Vojta Jírovec.

Domácím hokejovým příznivcům skončil jejich svátek, play-off extraligy. Co stálo za úspěchem vítězného Třince a jak vlastně celý uplynulý ročník proběhl, probereme v novém díle sportovního magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.