Holit, nebo neholit? O historii odstraňování chlupů i mezigeneračních vztazích k nim

1. duben 2023

Hotcast Pot si s nástupem jara všímá chloupků a chlupů, které pokrývají naše těla. Mohou překážet, svědit nebo vzrušovat. Někdo je nechává růst, druhý odstraňuje. A tak je tomu od nepaměti.

Moderátoři Eliška Soukupová a Karel Vladyka vás tentokrát vezmou „letem světem chlupatým kabrioletem“ na spanilou jízdu historií odstraňování ochlupení z lidských těl. Věděli jste, že už v pravěku si muži holili vousy? A je libo depilační krémík s obsahem pryskyřice, arsenu nebo kočičí moči?

„Taky si myslíte, že odstraňování chlupů z intimních partií je hygieničtější varianta?“ vyvrací Eliška jeden z nejrozšířenějších mýtů, který je spíš než lékařskou radou marketingovým tahem. Slovní spojení jako „hladce oholené podpaží“ nebo „nežádoucí chloupky“ jsou nám věrně známá, ale jak se stalo, že jsme je přijali za své?

kalhotky

Připomíná vám úplné vyholení těla spíš nultá léta? Nebo máte radši přirozeně zarostlá místa? „Jiný kraj, jiný mrav,“ konstatuje Karel, který prý ocení i tzv. strniště, protože se dá brát jako přírodní peeling. „A pokud jsi kreativní, tak s tím strništěm můžeš stimulovat třeba citlivá místa svého protějšku,“ dodává Eliška.

Růst ochlupení v pubertě je dospívajícími vnímán jako symbol dospělosti. Eliška s ním má ale spojené hlavně trauma z tělocviku na základce a zdroj neshod s maminkou, které se veřejně omlouvá za to, jak byla v pubertě kvůli chloupkům na těle nesnesitelná. S Karlem se pak shodují na tom, že každá generace vnímá atraktivitu fyzických úprav těla jinak, ale všechny možnosti jsou podle moderátorů správné.

Jak se holily ženy v období renesance? Jak Kája prožíval svoje první holení? Měla by Eliška raději chlupatá prsa, nebo čelo? Existuje spojitost mezi odstraňováním chlupů a rasismem? A jaký mají vztah k chlupům respondenti a respondentky hotcastu Pot?

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio