Holkám v Kyrgyzstánu říkají, že se mají hlavně dobře vdát. Místo toho se rozhodly postavit satelit

29. květen 2018

„V mojí zemi jsou ženy výrazně diskriminovány. Dívky jsou unášeny a nuceny ke sňatkům. Policie obětem nepomůže,“ říká Alina Anisimova, které je osmnáct a snaží se spolu s dalšími dívkami postavit satelit a vypustit ho na oběžnou dráhu. Chce tím ukázat, že ženy mohou dělat cokoliv. Pro projekt prý není důležité, jestli se satelit nakonec do vesmíru dostane, ale touha emancipovat se.

Projekt spustila nezisková organizace Kloop Media Foundation, která sdružuje mladé reportéry a ti píšou v Biškeku o kyrgyzské politice, korupci a porušování lidských práv. Peníze získávají prostřednictvím crowdfundingu, zatím mají pravidelně 800 dolarů měsíčně od sta přispěvatelů. Skupina dívek se označuje jako Kyrgyz Space Agency, společně se učí, jak satelit postavit. Později určí, jaké bude mít funkce a design. Pomoc s projektem nabídla americká vesmírná agentura NASA a indický Indian Space Programme.

„Studovala jsem technický obor, ale ve třídě jsme byly jen tři holky. Přišlo mi to smutné, rodiny nepodporují dívky ve studiu technických oborů,“ vysvětlila Alina, proč se rozhodla ostatní dívky motivovat. Rodiny prý ženám říkají, že se nepotřebují učit, ale vdát se a mít děti.

Dívek v programu je zatím v pracovní skupině na komunikační síti WhatsApp kolem stovky, jsou rozděleny po dvaceti. Učí se pájet a vyrobit maketu družice pomocí 3D tisku. Satelit bude poměrně malý, asi, vesmírná krychle má rozměry 10 x 10 x 10 centimetrů. 3D tiskárnu koupili za prvních 500 dolarů.

„V Kyrgyzstánu se o projektu moc neví, tolik lidí tam na internet nemá přístup. Ale podporuje nás hodně lidí ze zahraničí, i z malých zemí,“ dodává s úsměvem Alina. Alinu pozvala do Prahy na akci Unlock 2018 Prague Civil Society Centre, organizace podporující lidská práva. Ve studiu ji doprovázel zástupce organizace – George Leech.

Proč přijela Alina do Prahy, proč jsou pro občanskou společnost důležitá média a reagovala na její aktivity vláda? Poslechněte si celý rozhovor.

 

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka