Holohlaví performeři z Ruska opět v Praze!

8. říjen 2007

Skupina DEREVO se opět vrací na skok do Prahy - a to s českou premiérou hry "Robertův sen." Tito vesměs holohlaví performeři původem z Petrohradu mají v Čechách dlouhou tradici. Působili tu před tím, než se v roce 1997 usadili v Drážďanech. Nyní je můžete opět vidět a to 9. října v Paláci Akropolis. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

V roce 1989 se u nás poprvé objevila prapodivná skupina umělců z Ruska, která si říkala DEREVO. Tenkrát vyvolali u diváků poněkud schizofrenní reakce. Lidé kolem divadla o nich začali mluvit dokonce i v souvislosti s černou magií. DEREVO bylo a je jedinečné alternativní divadlo, které přineslo nový divadelní žánr ruské butó, silně ovlivněné asijským divadelním a filozofickým myšlením. Jde o směsici ruské kultury, japonské mystiky a evropského komediálního divadla.

00608917.jpeg

Na počátku 90. let začali fungovat kolem Branického divadla. Jejich svítivě vyholené hlavy a nahota na jevišti přitáhla velký zájem diváků. Ve světě se divadlo prosadilo nejen tímto exhibováním, ale především svým svébytným stylem a precizní prací s lidským tělem.

DEREVO je experimentální fyzické divadlo, které nalézá pořád nové a nové věci. Za téměř dvacet let svého působení získalo řadu mezinárodních ocenění a jeho členové vyučují na prestižních uměleckých školách. Od roku 1997 se skupina usadila v Drážďanech, ale Českou republiku na svých cestách rozhodně neopomíjí.

autor: zuf
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.