Home office může mezi partnery vyvolat problémy. Pandemie nás ale často spíše spojuje, říká psycholog

21. říjen 2020

V sérií rozhovorů Makám z domu jsme v minulých dílech řešili hlavně strukturální, společenské problémy nebo změny, které home office přinese. Jak se ale dotkne naší bezprostřední psychiky nebo partnerských vztahů? A co můžeme sami pro dobré zvládání práce z domova udělat? „Důležité je udělat si dobrou strukturu. Stejně jako to dělám, když jdu do práce,“ říká psycholog, terapeut a lektor Michal Petr.

Při práci z domova dochází podle psychologa, terapeuta a lektora Michala Petra ke zmatení rolí a nejasným hranicím, kdy se věnuji práci, osobním věcem nebo rodině. „Může se to změnit na kontinuální práci od rána do večera.“ Neustálé přebíhání z pracovního do osobního života a zase zpět může vést k vyhoření nebo k celkovému vyčerpání. „Důležité je udělat si dobrou strukturu. Stejně jako to dělám, když jdu do práce.“ Jak ale dodává, ne vždycky to doma jde. Situace je navíc značně odlišná v době pandemie, kdy rodiče musí také obstarávat výuku svých dětí.

Psycholog, terapeut a lektor Michal Petr

Situace pro mladé lidi a singles se může zdát jednodušší. Podle psychologa ale nezáleží nakonec tolik na věku. „Já to nevidím jako mladší/starší, ale jako typ osobnosti. Jsou typy osobností, které nepotřebují tolik lidského kontaktu. Naopak jim vyhovuje, že jsou nerušeni.“ Těžší je to pak pro lidi, kteří jsou zaměřeni více na vztahy.

Liší se to ale také práce od práce. Jsou zaměstnání, kde lze home office realizovat snadno. Pak jsou ale taková, kde je potřeba více komunikovat. „Minulý týden mi jedna paní říkala, že má často meetingy a potřebuje při nich chodit. Muže rušilo, že i za zavřenými dveřmi pobíhala, a on se nemohl soustředit.“

Home office během pandemie může být zkouškou. Spoustu párů to naopak stmelí, i co se týká rozdělení péče o děti

Psychologické otázky ale často navazují na ty sociální. V předešlých rozhovorech s Šárkou Homfray nebo Michalem Lehečkou jsme řešili problém nedostatečného bydlení, kdy nemají lidé ve svých bytech prostor na práci. „V tomhle týdnu jsem měl třeba pár, v němž oba dva pracují z domova a mají garsonku. Ta otázka, která práce má přednost, vyvolala mnoho konfliktů.“

Michal Petr, který pracuje zejména s páry, ale říká, že podle jeho zkušenosti v párech existuje nepřeberné množství situací pro konflikty. Home office během pandemie může být zkouškou. Spoustu párů to naopak stmelí, i co se týká rozdělení péče o děti. „Přijde mi, alespoň podle lidí, které potkávám, že ta koronavirová krize je spíše spojuje. Vytváří výzvu, jak to zvládnout, abychom se z toho nezbláznili,“ dodává psycholog.

Pusťte si rozhovor a dozvíte se, co dělat, když nám chybí sociální kontakty, které jsme měli v práci. Co nám naopak tato samota může přinést?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.