Home office prohlubuje důvěru mezi šéfy a podřízenými, říká právnička v sérii Makám z domu

30. září 2020

Dříve zaměstnanci poptávaný benefit, během pandemie pak jediná šance, jak udržet firmy v chodu. „Pohled na home office je plastičtější. Už to není ‚za žádnou cenu to svým podřízeným nedovolím‘, nebo že by zaměstnanci práci z domu považovali za úžasný sen,“ říká v prvním rozhovoru série Makám z domu Šárka Homfray, právnička věnující se zejména pracovnímu a služebnímu právu. Promění se vlivem home officu pracovní trh nebo požadavky na zaměstnance?

„Zaměstnavatelé si velmi rychle na jaře uvědomili, že home office může být v podstatě jedinou možností, jak udržet firmu v chodu,“ podle Šárky Homfray to bylo patrné i u podle ní tak konzervativních zaměstnavatelů, jakým je například státní správa. „Po dlouhém lavírování, komu je to vůbec možné udělit a komu ne, téměř ze dne na den byli na home officu všichni.“ Před pandemií byl home office poptávaný zaměstnanci zejména jako benefit, ale i u nich je podle Šárky Homfray vnímání plastičtější. „Obě strany si vyzkoušely pozitiva i negativa, často ke svému překvapení.“

Pandemie byla podle právničky nejen příležitostí si nový pracovní provoz vyzkoušet, ale také se začít o home officu bavit ne jako o benefitu, ale jako o alternativním uspořádání, které má své klady a zápory. K výhodám pro zaměstnance může patřit mezi jinými úspora času, protože odpadá nutnost dojíždět do práce. Pro zaměstnavatele je to zase úspora provozu pracoviště.

Čtěte také

Nepřímo mohlo také dojít k posílení vztahu zaměstnance a zaměstnavatele: „Pokud se někteří obávali, že zaměstnanci si uvaří kafe a udělají si placené volno, tak se to často nepotvrdilo. Home office od obou stran vyžaduje určitou míru důvěry. I taková zvýšená míra autonomie může posílit vztah zaměstnance a zaměstnavatele.“ Práce z domova je zároveň řešením při nepříznivé epidemiologické situaci, což je opět téma velmi aktuální.

Jak právnička přiznává, výjimečná situace pandemie rychle proměnila nejen vnímání home officu, ale také jeho využívání. Prorazily se tak bariéry, které by se v jiných časech nahlodávaly poměrně těžko. Jak ale nastavit home office tak, aby se zohlednily i jeho zápory? „Není dobré pracoviště nechat úplně vylidnit. Lidé v určitých profesích potřebují setkávání v kolektivu nebo hromadnou práci, která není vždy nahraditelná elektronickými prostředky. Pokud se lidé spolupracující na jednom projektu nebo cíli nebudou setkávat vůbec, tak to může mít na nějakou jejich spolupráci a vzájemnou soudržnost vliv.“

Uvnitř firmy může navíc vzniknout pnutí, protože některé pozice nejsou takzvaně „homeoffisovatelné“. Proto by měly firmy nabídnout těmto zaměstnancům jinou kompenzaci, dodává právnička Šárka Homfray.

Pusťte si rozhovor a dozvíte se, jestli home office promění pracovní trh. Které profese kvůli pandemii zaniknou a které naopak vzniknou? Budeme podle Šárky Homfray kvůli home officu muset žít ve větších bytech?

Jakou máte zkušenost s home officem vy? Co jsou podle vás jeho výhody a nevýhody? Jak přistupuje k home officu váš zaměstnavatel? Nebo patříte k těm, kteří práci z domova nemohou vykonávat, a mrzí vás to? V sérii rozhovorů Makám z domu – Spasí home office naše životy? se ptáme odborníků, ale také vás. Nahrajte svoje postřehy a pošlete nám audiovzkaz na radiowave@rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.