Homesick: Živoucí hardcore energie z popela dneška i zítřka

23. březen 2022

Když v roce 2001 vydala kultovní kanadská politická hardcore/punk kapela Propagandhi své album Today's Empire, Tomorrow's Ashes, asi by ji nenapadlo, že o 21 let později na něj bude odkazovat česká hardcore kapela Homesick tvořená o generaci mladšími muzikanty. Jejich album nazvané Today's Ashes, Tomorrow's Ashes je ale už několik týdnů na světě, a právě proto tvořilo páteř našeho povídání s baskytaristou Tomášem a zpěvákem Mikulášem, který je zároveň i autorem textů.

Texty Homesick podle slov Mikuláše reflektují realitu tohoto světa skrze osobní emoce. Samotná hudba a koncerty pak slouží jako ten nejlepší ventil k jejich vypuštění ven. Kapela se na nové desce i při živých vystoupeních prezentuje vysoce energickým, ale také neotřele melodickým hardcorem, který v sobě má vlivy pop-punku i metalcoru – výsledný efekt je velmi přesvědčivý. Však také Homesick strávili prací na aktuální nahrávce déle než dva roky, i proto, že podle jejich vlastních slov chtěli vydat ucelené album s jasným apelem, a ne pouze sérii samostatných singlů.

Homesick mezi své hlavní vzory řadí například současné kapely Stick to Your Guns, The Ghost Inside nebo The Story So Far, které přes jasné kořeny v nezávislé scéně dokáží skrze přístupnější hudební formu oslovovat i širší publikum, bez toho, aby se někam ztrácela potřebná energie nebo tvrdost. Proto kromě ukázek ze zmíněné nové desky uslyšíme v Modelářích i tyto kapely, ke kterým se navíc mnohdy váží velmi silné příběhy.

V čem je inspirující tragický příběh kapely The Ghost Inside? Jak může Tomášovo punkrockové srdce obohatit hardcore kapelu? A jak s tím vším může souviset hokej? Poslechněte si celý díl Modelářů!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.