Hongkong je rána do čumáku. Totální přetlak vjemů, říká Jiří Flígl v Casablance

13. červen 2018

Silný mix vlivů, vůní a nálad. V kuchyni, v architektuře i běžném životě. To je Hongkong. Jeho tváře, jak je během dvou návštěv poznal, přibližuje filmový dramaturg a publicista Jiří Flígl.

Jiří Flígl zná východní Asii dobře z kinematografie a audiovize, ale ta ho přece jen na hongkongskou realitu plně nepřipravila. „První dojem z Hongkongu je rána do čumáku. Totální přetlak vjemů z vertikálního města, které je směstnané na malém prostoru. Právě tady se inspiroval kyberpunk,“ říká. „Přiletěli jsme v noci, do města jsme se dopravili do centra podzemkou, a když jsme do něj vešli, zůstali jsme ohromeně zírat,“ říká Jiří Flígl. 

Z hongkongských ostrovů je navíc obydlena jen čtvrtina celkové plochy. Zbytek jsou kopce, a dokonce i džungle v chráněných přírodních parcích. Bydlení je kvůli tomu velmi drahé a je v Hongkongu velkým tématem. Pokoje, zvláště v centru (Tsim Tsha Tsui, Kowloon ad.), běžně mají jen několik metrů čtverečních a plocha pokoje nebo bytu se takřka kryje s plochou postele. Dalším velkým tématem je v Hongkongu jídlo, nachází se tu mimo jiné michelinskou hvězdou oceněný street food. Jiří Flígl si ho nemůže vynachválit, od silného čaje s kondenzovaným mlékem přes plněné taštičky až po pineapple bun. Po dvou návštěvách Hongkongu mu v Česku hongkongská kuchyně chybí.

Třetím velkým tématem hongkongského vydání cestovatelské a outdoorové Casablanky byly treky po jednotlivých ostrovech, které nabízejí prudká stoupání, mimořádné výhledy na souostroví, hongkongskou skyline i konce na plážích nebo přímo u stanic veřejné dopravy. 

Poslechněte si celý rozhovor cestovatelské Casablanky s Jiřím Flíglem o chůzi po hongkongské Dračí šíji, omračujících chutích dai pang dongů i lokálním duchu Hongkongu, který ho výrazně odlišuje od pevninské Číny.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka