Honza Vojtko v Diagnóze F: Jeden z největších stresorů ve vztahu je, když vás chce partner měnit

6. říjen 2017

Partner je pro nás mnohdy bližší člověk, než jsou naši rodiče, protože jsme si to, že s ním strávíme kus svého života, ideálně celý život, zvolili dobrovolně. V tomto rozpoložení je snadné hledat ve vztahu útočiště, kde se schováme před stresem, jemuž v životě čelíme. Ovšem i vztah samotný a fungování v něm, může být významným stresorem.

Když si hledáme partnera, tak si hledáme podvědomě svoji druhou polovičku, obrazně řečeno druhou půlku svého já. A když mě pak partner vytáčí, dotýká se mě to o to víc právě proto, že to je ta druhá půlka mého já, a jak mi tohle může dělat?“ říká v rozhovoru Diagnózy F párový terapeut Honza Vojtko.

To, jak zvládáme stres, do určité míry souvisí s tím, jak jsme to viděli u našich blízkých – u rodičů, prarodičů a dalších důležitých osob, které nás vychovávaly. Měla-li matka sklony prožívat stresové situace úzkostně, může se tento scénář objevit i u nás.

„Dřív bylo pár univerzálních návodů na to, jak se zbavit stresu – od toho, že si máš jít zaběhat po to, že máš meditovat, jenže ve skutečnosti na každého platí něco jiného,“ popisuje Vojtko a dodává vlastní zkušenost s mnohaletým cvičením jógy, v němž se mu dlouho nedařilo najít klid. Nakonec zjistil, že on sám na uvolnění od stresu potřebuje spíše fyzickou aktivitu než relaxaci.

Diagnóza F se po čase opět věnovala vztahům, konkrétně pak tomu, jak se ve vztazích vyrovnávat se stresem a proč právě ve vztazích někdy zažíváme více stresu než kdekoliv jinde.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.