Honza Vojtko v Diagnóze F: Změny se nám někdy nedaří proto, že je vlastně nechceme

3. leden 2019

Do nového roku řada lidí vstupuje s předsevzetími a odhodláním ke změnám, ne všem se však podaří změny uskutečnit. Někdy za to mohou okolnosti, někdy slabá vůle a někdy udržovací faktory, které způsobí, že si původní stav vlastně trochu hýčkáme, jakkoliv jej zároveň můžeme chtít změnit.

Podle párového terapeuta Honzy Vojtka za to může náš mozek. „Když něco cítíme ambivalentně, máme potřebu se rozhodnout, vybrat jednu z možností, protože v té ambivalenci nám není dobře,“ vysvětluje souvislosti. Při rozhodování jsme však mnohdy pod tlakem. „Často cítíme, že se musíme rozhodnout správně, ale to nejde, to správné se teprve stane po tom rozhodnutí a to nás mate,“ dodává Vojtko.

Párový terapeut Honza Vojtko v Diagnóze F: Vztah bez závazků nemůže fungovat

Pár

S přicházejícím jarem jsme aktuální díl Diagnózy F věnovali lásce a jejím podobám. Podle párového terapeuta Honzy Vojtka je třeba na lásku nahlížet nikoliv jako na emoci, ale jako na jednu ze základních lidských potřeb. A jak poznat tu pravou lásku?

Kromě dilematu při rozhodování je ve hře i jedna ze základních potřeb – potřeba bezpečí. „Když se rozhodnu pro změnu, vstupuji do neznáma, nevím, co mě tam čeká, a tak je někdy snadnější a možná i bezpečnější se vrátit do původního stavu, který mi sice nevyhovuje, ale tam to znám, s tím umím zacházet, tam umím žít,“ říká terapeut v souvislosti s příběhem muže, který ač se snaží žít spokojený a střízlivý život, příliš se mu to nedaří, respektive ne tak, aby v tom byl šťastný. Zčásti i proto, že si sám trochu hází pomyslné klacky pod nohy. Podle Vojtka to může souviset i s tím, že se chováme nejen podle našeho vědomí, ale mnohdy i podle nevědomí, které s vědomím nemusí být úplně v souladu.

Cestou ke změně a z bludného kruhu udržovacích faktorů může být zdravá sebereflexe. K té se můžeme dobrat prací na sobě, čtením knih, prostřednictvím kulturních prožitků, ale samozřejmě i v terapii. Důležité je pak nepolevit. „Je dobré se třeba večer na chvíli zastavit, promítnout si ten den a uvědomit si, co jsme prožívali, jak jsme se cítili, proč jsme třeba reagovali takto, a ne jinak, jak nám bylo,“ říká Honza Vojtko.

Proč se nám nedaří naplňovat předsevzetí? Jak si škodíme? A souvisí to s výchovou nebo s nemocí? Poslechněte si rozhovor s párovým terapeutem Honzou Vojtkem.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.