Hormony lásky a důvěry. Dopřejte si hudební nirvánu od Remi Wolf, Nik Tenda, Skepty a Billie Eilish

4. srpen 2021
Topinky

Pro srpnové novinky okurková sezona neplatí: čeká vás singl z možná nejočekávanější desky roku, novinka pardubického klanu Milion+, pravdivý mileniální pop z New Yorku i sladkosti ze Slovenska. Zahraniční rapové superpotraviny reprezentují londýnský grimový rotačák Skepta a kanadský rapper Alex Gumuchian aka Bbno$. Naughty!

Remi Wolf – Liquor Store
Credits: Remi Wolf, Jared Solomon
Label: Island
Album: Liquor Store single

Remi Wolf je pětadvacetiletá zpěvačka z kalifornského Palo Alto, která předloni podepsala na velké nahrávací značce a zabodovala singly Guy a Photo ID. Poslední jmenovaný vybouchl díky TikToku. Po loňských EPčkách You’re A Dog! a I’m Allergic To Dogs! ji letos konečně čeká dlouhohrající debut – jestli i tentokrát bude v názvu pes, je ale nejasné, stejně jako to, kdy album vyjde.

Skladba Liquor Store je prvním singlem, který inspiroval pobyt v protialkoholní léčebně. Navzdory trochu temnějšímu tématu je píseň hudebně znovu v duchu „funky soul pop“, jak Remi Wolf popisuje svůj žánr.

Stella Mwangi – Naughty
Credits: Stella Mwangi, Tom Rogstad
Label: Recurrent / Position Music
Album: Naughty single

Narodila se v Keni, ale její rodina musela zemi opustit z politických důvodů, a tak vyrůstala v Norsku. Zpěvačka a rapperka Stella Mwangi svoji novou zemi reprezentovala v Eurovision Song Contest a patří mezi stálice tamního popu. Na pódiu už se střídala s globálními hvězdami, jako jsou Common, Flo Rida nebo Rick Ross, své poslední album Kinanda ale vydala v roce 2011 a od té doby vypouští jen singly. Tím aktuálním, který putuje do naší rotace, je track Naughty produkovaný jejím stálým spolupracovníkem Tomem Rogstadem.

Nik Tendo – Nezměníš
Credits: Dominik Citta, Radek Chrástecký
Label: Milion+
Album: Jsem v pohodě, sem v p*deli

Pardubický rapový klan Milion+ pracuje naplno i v létě. Důkazem toho je nové album Nik Tenda s lehce provokativním názvem Jsem v pohodě, sem v p*deli. Na desce hostují jeho kolegové z labelu Yzomandias a také bratislavská stálice Separ a vycházející slovenský objev Shimmi, který se usídlil v Praze. Většinu alba znovu produkoval dvorní beatmaker labelu Decky – to platí i ve skladbě Nezměníš, kterou si z Tendova nového alba vybíráme.

Vérité – He’s Not You
Credits: Kelsey Byrne, Mathias Wang
Label: self-released
Album: He’s Not You single

Newyorská nezávislá hudebnice a stálice playlistu Radia Wave Vérité na novince He’s Not You potvrzuje, že umí psát silné popové skladby s autentickými texty, ke kterým se může vztáhnout prakticky každý mileniál. Chytlavý singl popisuje moment, během kterého si Vérité připouští, že je její nový partner pouze pomyslným „převaděčem“. Na rozdíl od Katarzie jí totiž samota vadí, a než aby byla sama, tak je s někým jiným. Ten ji bohužel ale nezná tak dobře a nejspíš znát nikdy ani nebude. Funky basou nabitý track společně s Vérité produkoval rodák z norského Bergenu Mathias Wang (Sigrid, Aurora).

Billie Eilish – Oxytocin
Credits: Billie Eilish O’Connell, Finneas O’Connell
Label: Darkroom/Interscope
Album: Happier Than Ever

30. července vyšla pravděpodobně nejočekávanější deska roku – Happier Than Ever od Billie Eilish. Jakkoli dnes už bývalí fanoušci hořekují na sociálních sítích nad tím, že je americká zpěvačka ve své „flop éře“, Eilish se má proč usmívat. Tento týden totiž zcela jistě deska zaútočí na první místo hitparády Billboard.

Před uzavřením tracklistu si prý Billie Eilish a její bratr a dvorní producent Finneas uvědomili, že jim chybí skladba, která by byla „šílená“ během živých koncertů, a tak vznikl Oxytocin. Ten poté pro streamovacího giganta Spotify americká hudebnice označila za jeden z jejích nejoblíbenějších songů z nové desky. Hormon v názvu, který je přezdívaný jako „hormon lásky a důvěry“, je tu v ironickém kontrastu s textem popisujícím nezdravý vztah s člověkem, který Eilish využíval.

Skepta – Nirvana ft. J Balvin
Credits: Joseph Adenuga, José Álvaro Osorio Balvín, Jonathan Mensah
Label: Boy Better Know
Album: All In EP

Londýnský MC Skepta se letos v červnu objevil na soundtracku k filmu Rychle a zběsile 9 s trackem Lane Switcha, sólového releasu jsme se ale od grimového krále nedočkali od jeho předloňské desky Ignorance Is Bliss. To teď přestává platit s aktuálním EP All In, jehož název inspirovala Skeptova nově nalezená láska k pokeru, který vnímá jako metaforu života. Za slastným pocitem se Skepta žene i ve španělštinou nasáklém singlu Nirvana, kterému propůjčila sloku kolumbijská reggaetonová superstar J Balvin.

Stylový videoklip k novince sleduje Skeptu jako komorníka, který svede svou šéfku, než se věci škaredě otočí. Na pětistopém EP, které si Skepta částečně produkoval sám, mezi hostovačkami nechybí ještě nigerijský raper Teezee a nejpříjemnější „lidský bzučák“ Kid Cudi.

Tamara Kramar – So Sweet
Credits: Tamara Kramárová, Oliver Fillner
Label: self-released
Album: So Sweet single

Jednadvacetiletá slovenská zpěvačka Tamara Kramar, která se původně dostala do povědomí veřejnosti fungováním v kapele Hex, si možná získala vaši pozornost i četnými covery na svém youtubovém kanálu. Kromě aktuální sólové tvorby na ni ale strhává pozornost i fakt, že je dcerou známého herce Maroše Kramára. Po loňském singlu Two Leaves, který vydala společně s hudebníkem a montrealským rodákem Milanem André, se objevila také na desce zpěváka The Curly Simon. Teď Tamara Kramar navazuje novým singlem So Sweet ve spolupráci s producentem Oliverem Fillnerem a pracuje na svém debutovém EP.

Bbno$ – Edamame ft. Rich Brian
Credits: Alex Gumuchian, Brian Imanuel, Christian Dold
Label: 88rising
Album: Eat Ya Veggies

Kanadský rapper Alex Gumuchian si poslední roky pod pseudonymem Bbno$ razí cestu ke slávě skrze spolupráce s výraznými jmény, ale i jeho solidní rapovou flow prošpikovanou humornými texty. Na nejnovějším singlu Edamame – první ochutnávce z jeho připravovaného šestého alba Eat Ya Veggies – ho premiérově doprovází indonéský žánrově fluidní rapper Rich Brian, kterému Bbno$ přikládá zásadní vliv na svou kariéru.

Opojnou novinku plnou chytlavých melodií, které z hlavy jen tak nedostanete, produkoval Diamond Pistols. A tím, že je pyšný na výsledek, se netají: „Když říkám, že je to nejlepší píseň, kterou jsem kdy vytvořil, myslím to úplně vážně.“ Název si singl bere od superpotraviny z nezralých sójových bobů a doplňuje ho videoklip, ve kterém se Alex a Brian potulují po honosné losangeleské vile ve středověkém brnění.

Komu na rozdíl od Katarzie samota vadí? Kde má pandemie prostředek? A na koho je potřeba si dát pozor kvůli posedlosti hafany? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka