The Horrors se na albu Luminous odrazili od tvůrčího stropu

13. květen 2014

I když se přímořská destinace Southend-on-Sea nevejde ani do první stovky nejlidnatějších anglických měst, její hudební scéna disponuje minimálně dvěma velkými jmény – The Horrors a These New Puritans. První jmenovaní vydávají po třech letech od úspěšného alba Skying čtvrtou desku Luminous.

Kriticky smýšlejícímu posluchači na anglických rachaticích z The Horrors něco nehraje. V posledních deseti letech bylo jen málo kapel, kolem nichž by hudební servery a opinion-leadeři ztropili tak masivní humbuk jako kolem této party, která byla div ne pasována na nejlepší současnou skupinu. The Horrors připomněli, jak důležitou roli může hrát v hudbě veřejné vystupování a móda. Vystajlovaní černokněžníci si ale zřejmě neuvědomovali, že kostýmky nápadně připomínající emařskou subkulturu, vlasy Roberta Smitha a bezbřehá dekadence jejich zoufale nudné koncerty nezachrání. Jakmile vlezli The Horrors na stage, z jejich psychedelie nezbyly ani drobečky.

Naštěstí se poučili a začali se místo vizuálna více soustředit na svou hudební podstatu. Na třetím albu Skying ze sebe konečně trochu odkopli deku postpunkového epigonství a začali dýchat vlastními plícemi. Nedá se ani říct, že by začali ve větším měřítku používat syntetizátory a tvořit v duchu elektroniky, jak se obecně tvrdí, Skying ale přineslo pozoruhodnou změnu v dynamice jednotlivých skladeb, které byly oproti deskám Strange House a Primary Colours daleko živější. Dosud žádná skladba The Horrors neměla takový odpich jako fantastická Endless Blue.

03119866.jpeg

Takhle výrazných momentů čtvrtá deska Luminous bohužel příliš mnoho nenabízí. Toto srovnání snesou pouze dvě skladby, úvodní Chasing Shadows a houpavá Change Your Mind. Nelze popřít, že rukopis The Horrors lze rozpoznat během několika vteřin. V tomto směru můžeme kapele poblahopřát k úspěšnému nalezení sebe sama. Tím ale s výslovnými pochvalami víceméně končíme.

Album Luminous ze všeho nejvíce říká, že už si The Horrors na svůj tvůrčí strop sáhli deskou Skying. Čtvrtý počin nepřináší v rámci kapelní diskografie nic nového a povedené stopy z minulosti recykluje ve zředěné formě. Krizi identity The Horrors zdárně překonali, pramen nových nápadů jako by však vysychal.

Hodnocení: 65 %
The Horrors – Luminous (XL Recordings, 2014)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.